LIDERSKA POZICIJA

Rađa se novi lider na tržištu u BiH: ASA Osiguranje pripaja Central Osiguranje

Opercijom pripajanja prestat će da postoji Central Osiguranje koje je osnovano prije šest godina

Nijaz Hastor. Agencije

H. J. I.

30.6.2022

Osiguravajuće društvo ASA Osiguranje, u vlasnišvu bh. poduzetnika nastanjenog u Njemačkoj, Nijaza Hastora, pripojit će Central Osiguranje nakon što odluku o tome donesu skupštine dioničara dva osiguravajuća društva.

Vanredna Skupština Central Osiguranja Sarajevo sazvana je za 15. juli, kada treba da bude donesena odluka o namjeravanoj reorganizaciji - pripajanju i brisanju društva Central Osiguranje.


Dva brzorastuća osiguravajuća društva

Za isti dan je zakazana i vanredna Skupština dioničara ASA Osiguranja na čijem dnevnom redu je donošenje odluke o namjeri reorganizacije Društva pripajanjem.

Opercijom pripajanja prestat će da postoji Central Osiguranje koje je osnovano prije šest godina, u junu 2016. godine, a njegovi osnivači bili su Visoka škola CEPS-Centar za poslovne studije Kiseljak i Centar Gradnja d.o.o. Široki Brijeg.

Društvo je ostvarilo strelovit rast poslovanja u nekoliko godina, da bi ga početkom 2012. godine preuzelo društvo ASA Finance kupivši 86,48 posto udjela za 25,6 miliona KM.

Spajanjem ova dva brzorastuća osiguravajuća društva doći će do jakog iskoraka u procesu konsolidacije osiguravajućeg sektora, što će rezultirati liderskom pozicijom na tržištu osiguranja, piše poslovni postal Indikator ba.


5 posto udjela drži CEPS

Naime, ASA Osiguranje i Central Osiguranje su 2021. godine bili sedmi i osmi najveći osiguravatelj, ali će njihova konsolidrana premija nadmašivati ostale učesnike gledno pojedinačno.

Početkom ove godine ASA Finance povećalo je vlasnički udio u Central Osiguranju na 95 posto nakon transakcije u vrijednosti 3 miliona KM.

Preostalih 5 posto udjela drži CEPS - Centar za poslovne studije Kiseljak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.