ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: Britanska vojska ne dolazi na legalan način

To što druga dva člana Predsjedništva na suverenitet BiH gledaju kao na političku trgovinu govori o njima i politikama koje su ih tu dovele, kazao je Dodik

E. Ć. / Srna

Dodik: Od zaključivanja Dejtonskog sporazuma NATO nikada nije imao neposredan angažman u BiH pod imenom NATO

Foto: Agencije


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da nijedan organ u BiH nije dao saglasnost na prisustvo bilo koje vojne formacije, pa ni britanske, te stoga oni ne dolaze u BiH na zakonit način.

- To što druga dva člana Predsjedništva na suverenitet BiH gledaju kao na političku trgovinu govori o njima i politikama koje su ih tu dovele, ali i o BiH koja neće moći preživjeti one koji se u nju zaklinju - rekao je Dodik Srni upitan da prokomentariše izjavu Šefika Džaferovića koji je pozdravio odluka Vlade Velike Britanije o slanju "vojnih eksperata u BiH" i da će, kako on smatra, time osnažiti NATO štab.

Dodik je naglasio da NATO štab crpi svoje prisustvo u BiH na osnovu odgovarajućih rezolucija Vijeća sigurnosti UN kojima je formirana misija Altea i produžen mandat koji ističe na jesen.

- Od zaključivanja Dejtonskog sporazuma NATO nikada nije imao neposredan angažman u BiH pod imenom NATO. Taj angažman ostvarivan je preko međunarodnih vojnih misija IFOR, SFOR i sada EUFOR, koje je odobravalo Vijeće sigurnosti UN. Sve rezolucije Vijeća sigurnosti UN koje se odnose na te misije su ograničenog trajanja, uglavnom na 12 mjeseci - pojasnio je Dodik.

On je naglasio da nijednom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN NATO savezu nije dat vremenski neograničen mandat pa se Nato ne može pojaviti kao alternativa EUFORU, ukoliko ne dođe do nove rezolucije koja bi takav angažman odobrila.

Dodik je istakao da istekom važenja rezolucije Vijeća sigurnosti UN nijedna strana vojna sila ne može zakonito boraviti u BiH. 

NA VRH

Podijeli članak na