AVAZ NA LICU MJESTA

Oni su uvijek na prvoj liniji: Svečano obilježen Dan policije Federacije

Korman je poručio da će federalna uprava policije biti proaktivna, apolitična i da će ispuniti očekivanja građana

Piše: A. Kukić

1.7.2022

Prigodni svečani program - Avaz
Dnevni avaz
Prigodni svečani program - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

Svečanost povodom obilježavanja 1. jula - Dana policije Federacije BiH je organizovana u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko". 

Dan policije obilježen je prigodnim svečanim programom i postrojavanjem ešalona Federalne uprave policije. 

Ceremonija je otpočela postrojavanjem policijskih ešalona i predajom raporta federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari. Osim ministra MUP-a Čampare, okupljenim se obratio i zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman, te premijer Federacije BiH Fadil Novalić.



Korman: Današnji dan čestitam i svim kolegicama i kolegama koji su na službi i nisu s nama. A. Kukić

Prisutnima se obratio zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman koji se zahvalio svima koji prisustvuju svečanosti:

- Gospodo policajci, sretan vam dan Policije! Današnji dan čestitam i svim kolegicama i kolegama koji su na službi i nisu s nama. Iza nas su neki teski dani, obilježeni epidemijom u kojima smo bili rame uz rame ujedinjeni protiv nevidljivog neprijatelja u borbi za opstanak. 

Danas su pred nama opet teški dani. Posao policajca zahtjeva neustrašivost, odgovornost, preuzimanje rizika, razlikovanje dobra i zla. Naša osnovna misija je zajednička posvećenost da odgovorimo svakom zadatku koji za cilj ima narušavanje sigurnosti građana - rekao je Korman.

Dodao je da su policajci sistem unutrašnje sigurnosti.

- U svakom trenutku ćemo biti pozvani učiniti nezamislivo ne tražeći ništa za ono što činimo - naglasio je.

O rezultatima rada, kaže, neće govoriti jer su sredstvima javnog informiranja svakodnevno predstavljali svoje aktivnosti.

- Pokazali smo kroz historiju i dokazali da naše zalaganje i rezultati u borbi protiv kriminala, a i životi naših kolega nisu dati uzalud. Inače, 85 kadeta se trenutno školuje koji će osnažiti policiju - rekao je Korman.

Tokom 2021. godine zaprimljeno je dosta donacija od domaćih i međunarodnih partnera koji su u FUP-u prepoznali respektabilnog partnera, a oprema će biti korištena u borbi protiv kriminala.

Korman je poručio da će federalna uprava policije biti proaktivna, apolitična i da će ispuniti očekivanja građana.

- Prvi smo na liniji koji treba da reaguju i reagovat ćemo. Odlučni smo, uporni i motivisani i nećemo ustegnuti nijedan pedalj - rekao je.

Sa svečanog obilježavanja Dana policije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara rekao je da "danas imamo priliku da vidimo snagu i moć policijskih struktura FBiH koji mogu odgovoriti svim zadacima i sigurnosnim izazovima".

Podsjetio je da je pokrenut projekat utopljavanja objekta u kojem se odvija obuka polaznika policijske akademije.

- Sve aktivnosti koje budem poduzimao i ubuduće bit će fokusirane na osiguranje lične sigurnosti građana - rekao je i dodao da će Ministarstvo nastaviti da radi poslove profesionalno i da će se zalagati za jačanje međusobne saradnje među policijskim agencijama.

Čampara: Sve aktivnosti koje budem poduzimao i ubuduće bit će fokusirane na osiguranje lične sigurnosti građana. A. Kukić

Premijer FBiH Fadil Novalić je poručio da je Federacija sigurno područje za rad i život.

- Na ovaj poseban dan želim vam se zahvaliti na pozrtvovanom radu - rekao je.

Dodao je da se dosta radi na prevenciji, koja nije vidljiva javnosti.

- Policijski sistem neosporno napreduje, razvija se na vise nivoa. Uvjeravam vas da u Vladi FBiH imate iskrenog prijatelja koji vas podržava danas i koji će vas nastaviti podržavati. Podršku posebno dajemo kada ne riječ o izazovima koji iznova dolaze - naglasio je Novalić.

Novalić: Uvjeravam vas da u Vladi FBiH imate iskrenog prijatelja koji vas podržava danas i koji će vas nastaviti podržavati. A. Kukić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.