SAMO U BIH

Nesvakidašnja situacija: Bolnica umjesto medicinskih nabavljala maske za varenje

Dodaje se da je optuženi, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem nadzora, koji se ogleda u tome da je umjesto ugovorene medicinske isporučena nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM

Bolnica u Doboju nabavljala pogrešnu medicinsku opremu. ILUSTRACIJA

S. S. / Mondo

1.7.2022

Direktor bolnice "Sveti Apostol Luka" u Doboju Mladen Gajić optužen za nesvjestan rad u službi, a u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom pandemije virusa korona u RS, samoinicijativno je isplatio štetu od 82.320 KM pričinjenu budžetu grada Doboj, tako što je uradio reprogram svog kredita i uplatio navedeni iznos.

Potvrđeno je to danas na ročištu Gajiću na kojem su pročitani detalji sporazuma o priznanju krivice koji je sklopio sa Republičkim javnim tužilaštvom i pristao na 10 mjeseci zatvora.

On je optužen da je proveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i Javne ustanove "Dom za starija lica Doboj" pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918 KM sa PDV-om.

Putnička agencija nabavljala maske

Dodaje se da je optuženi, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem nadzora, koji se ogleda u tome da je umjesto ugovorene medicinske isporučena nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM. Radi se o razlici između nabavne i krajnje prodajne cijene.

Gajić je ugovor o nabavci zaštitnih odijela i maski zaključio sa agencijom "Travel 4 fun" d.o.o Banjaluka, koja nije ispunjavala kvalifikacione uslove za učešće u predmetnoj nabavci, jer se radi o putničkoj agenciji.

- Umjesto ugovorene medicinske robe, isporučena je nemedicinska roba. Umjesto zaštitnih odijela isporučena su odijela bez adekvatne zaštite i deklaracije, a umjesto profesionalnih zaštitnih naočara, naočare za varenje”, kazala je danas republički tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević.

Ukoliko Okružni sud Banjaluka prihvati sporazum i Gajić bude osuđen, ovo će biti prva presuda u aferi “korona ugovori”. Republičko javno tužilaštvo još uvijek vodi istragu protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića i drugih koji se takođe sumnjiče za brojne zloupotrebe u postupcima javnih nabavki tokom pandemije.

Predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević je za 18. jul zakazao ročište za razmatranje sporazuma.

- Ovo je prvi postupak iz tzv. “korona predmeta” koji se odnose na sumnje u visoku korupciju tokom pandemije virusa korona u RS. Osuđujuća presuda u ovom predmetu, bila bi značajna Tužilaštvu za drugi postupak koji će uslijediti”, kazala je danas republički tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević.

Neubičajena situacija

Ona je navela kako se u predmetu Gajić desila “neubičajena situacija”.

- Tužilaštvo se, prije zaključenja sporazuma, obratilo zakonskom zastupniku Grada Doboja, Pravobranilaštvu RS (sjedište zamjenika u Doboju), u vezi sa izjašnjenjem o naknadi štete prouzrokovane ovim krivičnim djelom. Od njih smo primili dopis u kojem su podnijeli prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva. Nakon toga su dostavili novi podnesak u kojem ga povlače”, rekla je Tadić – Stojisavljević.

Ispostavilo se da je Gajić sam isplatio pričinjenu štetu od 82.320 KM, a uplatnicu je danas donio i na sud.

Potvrdio je to i njegov branilac, advokat Siniša Mikić.

- U ovom djelu nije bilo koruptivnog elementa. Svjedoci su potvrdili da niko nije tražio i uzeo novac. Gajić je od početka insistirao da, ukoliko se utvrdi šteta, obešteti gradski budžet. Odmah je uradio reprogram svog kredita i opteretio se dugom, da bi vratio novac”, kazao je Mikić.

Gajić se neposredno nakon puštanja iz pritvora, u fazi istrage, vratio na mjesto direktora dobojske bolnice, a inače je i odbornik u Skupštini grada Doboja.

- Apsurdno je i da je on instruktor mnogim institucijama za postupke javnih nabavki. To mu je uža oblast iz magisterija”, kazao je danas u sudu njegov branilac prenosi Mondo.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.