SAOPĆENJE SDP-A

Bećirović: Gospodine Izetbegoviću, izaberite jednom u životu da budete državnik, a ne plemenski vođa

Pozivam predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da prestane izigravati plemenskog poglavicu i nanositi štetu državi Bosni i Hercegovini zarad prikupljanja jeftinih političkih poena, naveo je Bećirović

Bećirović: Gospodine Izetbegoviću ne preuzimajte na sebe ulogu vrhovnog poglavara. SDP

A. Č.

1.7.2022

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović oglasio se nakon najave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako će se odazvati pozivu evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija, koji je pozvao u Brisel navodne predstavnike naroda u Bosni i Hercegovini.

- Pozivam predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da prestane izigravati plemenskog poglavicu i nanositi štetu državi Bosni i Hercegovini zarad prikupljanja jeftinih političkih poena u svrhu predizborne kampanje.

Bosna i Hercegovina je država koja ima svoje institucije i čije nadležnosti ne mogu prisvajati ni Bakir Izetbegović, ni Dragan Čović, a ni Milorad Dodik glumeći predstavnike naroda u Bosni i Hercegovini.


S evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem trebaju razgovarati članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u čijoj je isključivoj nadležnosti državna vanjska politika, a nikako samoprozvani predstavnici tri etničke grupe u našoj zemlji.

Pozivam Bakira Izetbegovića da stavi državne interese iznad stranačkih interesa te da zajedno s Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom ne predstavlja Bosnu i Hercegovinu nefunkcionalnom državom, a sve kako bi se u izbornoj godini predstavio kandidatom za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji je navodno nešto odbio u Briselu.

Gospodine Izetbegoviću, izaberite jednom u životu da budete državnik, a ne populista. Stav bosanskohercegovačkih političkih stranaka o destruktivnim prijedlozima SNSD-a i HDZ-a BiH dobro je poznat zvaničnom Briselu i nema potrebe da ga Vi u svojstvu plemenskog poglavice ponavljate.

Pustite gospodine Izetbegoviću državne institucije neka funkcionišu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i ne preuzimajte na sebe ulogu vrhovnog poglavara jedne etničke grupe jer to niste i nikada neće ni biti - rekao je Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.