POZNATA LISTA

Lejla Vuković, zbog koje je u SDA TK umalo izbila tuča, 6. na izbornoj listi

Muamer Zukić koji je prethodno bio predložen za nosioca liste za Skupštinu TK, pomjeren na treću poziciju, a umjesto njega za nosioca predložen Irfan Halilagić

Skandal na sjednici SDA TK. SCREENSHOT

S. S. / Politicki.ba

1.7.2022

Sudeći po načinu na koji su određeni lobiji predlagali svoje kandidate na izbornim listama SDA i borili se za njihove pozicije, već sada se nazire buduća opozicija u stranci, piše Politički.

Predsjedništvo SDA BiH usaglasilo je kandidatske liste za oktobarske izbore za sve nivoe vlasti.

Ako je suditi po imenima kandidata, bar u Tuzlanskom kantonu, osim mladog Irfana Halilagića, aktuelnog premjera Vlade TK, nosioca liste za Skupštinu TK, novih lica teško da možemo zapaziti.

Pretumban raspored

Uglavnom, među onim koji bi objektivno mogli dobiti mandate na izborima 2. oktobra, nalaze se već viđena stranačka lica koja su u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa bila zakovana za parlamentarne fotelje raznih nivoa.

Nezvanično saznaje Politički da je Kadrovska komisija SDA BiH, i prije sjednice Predsjedništva stranke, pretumbala predloženi redosljed na listama koje su stigle iz Tuzlanskog kantona.

Tako je Muamer Zukić koji je prethodno bio predložen za nosioca liste za Skupštinu TK, pomjeren na treću poziciju, a umjesto njega za nosioca predložen Irfan Halilagić.

Sa četvrte na jedanestu poziciju pomjerena je i Zumra Begić, a na njeno mjesto predložena Suvada Džuzdanović.

Sigurna na poziciji broj 6 za Skupštinu TK ostala je dojučerašnja zastupica SBB-a u ovoj Skupštini, Lejla Vuković, zbog čije je kandidature, prije nekoliko dana i došlo do sukoba na sjednici IO SDA TK. 

Sukob u SDA TK

Njenom stavljanju na listu SDA usprotivili su se mnogi članovi stranke, posebno što je riječ o osobi koja nije bila član SDA (da li je za potrebe kandidiranja pristupila ovoj stranci nismo mogli saznati) a za koju mnogi tvrde da je kadar interesnog lobija okupljenog oko poznatog političkog mešetara iz Živinica, koji, kako se zna, također, nije član SDA.

Slučaj "sukob u SDA TK" trenutno je prizemljen, ali, niko ne zna do kada.

Do "sređivanja" pozicija na listama od strane viših stranačkih organa došlo je i na listi za Parlament FBiH u izbornoj jedinici Gradačac, Gračanica, Odžak, Orašje, gdje je kandidat Rahim Gadžić ranije predložen za nosioca liste, pomjeren na četvrtu poziciju, a Fadil Novalić sa četvrte, na poziciju na kojoj se nalazio Gadžić.

Inače, nosilac liste za Parlament BiH iz Tuzlanskog kantona je dr. Denijal Tulumović, nekadašnji premjer Vlade TK, dok je Azmir Husić nosilac liste za Parlament FBiH iz izborne jedinice čiji je centar Tuzla.

Sudeći po načinu na koji su određeni lobiji predlagali svoje kandidate na izbornim listama SDA i borili se za njihove pozicije, već sada se nazire buduća opozicija u stranci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.