PROIZVODNJA

U ZZ Gračanka počela berba kornišona na 200 dunuma: Hiljadu tona krastavaca ide na njemačko tržište

Hazim i Jasmina Mešić na 1,5 dunuma planiraju prinos od 15 tona i zaradu od 15.000 KM

Hazim i Jasmina Mešić na svom imanju. H. Čalić

Piše: H. Čalić

2.7.2022

Proizvodnja kornišona vrlo je isplativ posao jer se na malim površinama, uz dosta rada i truda i upotrebu agrotehničkih mjera, te zalijevanje na principu „kap po kap“, ostvaruju značajni prinosi i dobra i sigurna zarada. Tim prije što se oko 80 posto proizvedenih krastavaca izveze na tržište Evropske unije.

ZZ Gračanka, u ugovorenoj proizvodnji kornišona na 200 dunuma u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu te RS, prednjači u ovoj oblasti.


Kap po kap

U društvu diplomiranog inžinjera Gračanke Sabahudina Avdića, posjetili smo jednog od desetina proizvođača kornišona. Riječ je o Hazimu i Jasmini Mešić iz Donje Orahovice kod Gračanice.

- Proizvodnjom kornišona bavimo se već treću godinu. Postižemo sve bolje rezultate. Računamo da će ovo biti rekordna godina, a plan je da na 1,5 dunuma proizvedemo 15 tona kornišona prve i nešto malo druge klase i sve to predajemo Gračanki. Računamo da ćemo zaraditi oko 15.000 maraka. Mi smo naučili raditi i ovaj posao nije lagan. Kada dođe berba, onda se mora poraniti i brati dok se može zbog vrućina, pa nastaviti u večernjim satima. Pomažu nam i unuke, ali ništa ne bi bilo da nije našeg inžinjera Sabahudina Avdića. On je naša desna ruka - kaže Jasmina.

Hazim je na dnu njive iskopao bunar i uveo navodnjavanje „kap po kap“. Najesen će kopati još jedan bunar i njemu suše ne mogu naškoditi.


Prvi kamion

- Gračanka će ove godine u kooperaciji proizvesti 1.500 tona kornišona. Hiljadu tona ide na njemačko tržište u firmu Apimex, a 500 tona domaćim prerađivačima. 

Cijena kilograma kornišona je 1,2 marke prve klase, 0,75 maraka druge i 0,15 maraka treće klase - naveo je Avdić i dodao da je ponosan na izvozne rezultate naše domaće poljoprivredne proizvodnje.


Avdić: Desna ruka kooperantima. H. Čalić

Prvi kamion od 25 tona kornišona za Njemačku iz Gračanke krenuo je u četvrtak.

S obzirom na to da je ovogodišnja sjetva zbog naglog poskupljenja gnojiva i sjemena bila skupa, mi smo putem IFADA svim našim kooperantima sa 50 posto regresirali proizvodnju kornišona i osigurali sav potreban repromaterijal, tvrdi Avdić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.