ANALENA BERBOK

Šefica njemačke diplomatije: RS intenzivira kurs ka otcjepljenju od BiH

Što se tiče Bosne i Hercegovine, njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok kaže da se odluka o statusu kandidata ne donosi zbog unutrašnje političke situacije

E. Ć. / DW

Berbok: Šest zemalja zapadnog Balkana ne samo što geografski pripadaju srcu Evrope, već i politički

Foto: Screenshot


Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) još jednom se izjasnila za brz napredak u pogledu pristupa država zapadnog Balkana EU.

- Ne treba više gubiti vrijeme na integraciji i približavanju. Šest zemalja zapadnog Balkana ne samo što geografski pripadaju srcu Evrope, već i politički - izjavila je Berbok nakon razgovora s novom slovenskom ministricom vanjskih poslova Tanjom Fajon sa kojom se sastala u Berlinu, piše Deutsche Welle.

Ne smije se dozvoliti veći uticaj Rusije na zapadnom Balkanu

- Ne smije postojati ništa na Balkanu u kojoj bi se Rusija ili drugi akteri mogli učvrstiti - rekla je Analena Berbok. Osim Moskve, veći uticaj na zapadnom Balkanu pokušava steći i Kina. Tanja Fajon je sa svoje strane istakla podršku Slovenije, koja je članica EU, pristupnim perspektivama šest balkanskih zemalja.

Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bosna i Hercegovina su u različitim fazama približavanja Evropskoj uniji. Sa Srbijom i Crnom Gorom pregovori su već počeli. Sjeverna Makedonija i Albanija imaju status kandidata, ali Bugarska blokira početak pregovora. Kosovo i Bosna i Hercegovina još nemaju status kandidata, prenosi DW.

Kurs RS na otcjepljenju

Što se tiče Bosne i Hercegovine, njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok kaže da se odluka o statusu kandidata ne donosi zbog unutrašnje političke situacije gdje se intenzivira kurs RS na otcjepljenju od države u cjelini.

Evropska unija je nedavno na samitu u Briselu raspravljala o napretku zemalja zapadnog Balkana. Sastanak je okončan bez ikakvih konkretnih rezultata. Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je usprkos tome pružio podršku zemljama regije u EU-integracijama: 

- Njemačka će podržati aktivnosti zapadno-balkanskih država na njihovom putu u Evropsku uniju - rekao je on u Briselu. 

- Osjećamo se odgovornima za to da te zemlje uspiju u svojim nastojanjima. Zemlje regije konačno moraju dobiti osjećaj da se nagrađuje njihove reformske napore - dodao je Šolc, prenosi Deutsche Welle.

NA VRH

Podijeli članak na