KORONAVIRUS

Zvanični podaci: 1,2 miliona vakcinisanih u Federaciji

Prvom dozom najviše je vakcinisano stanovnika Kantona Sarajevo

Građani se vakcinišu i četvrtom dozom. Ilustracija

Piše: Z. K. - A. K.

2.7.2022

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH od 8. marta lani do 26. juna ove godine, u FBiH je vakcinisano 1,2 miliona stanovnika protiv koronavirusa.


Najviše u Sarajevu

Od toga je 554.055 vakcinisano prvom dozom, 527.709 drugom dozom, a 123.690 trećom dozom.

Prvom dozom vakcine najviše je vakcinisano stanovnika Kantona Sarajevo, i to 153.589, zatim slijedi Tuzlanski kanton sa 126.812 vakcinisanih, dok je najmanje stanovnika vakcinisano u Posavskom kantonu – 7.277.

Kada je riječ o drugoj dozi vakcine, njome je 148.130 stanovnika vakcinisano u Sarajevskom, 121.505 u Tuzlanskom, a najmanje u Livanjskom kantonu, i to 8.619 stanovnika.

U Kantonu Sarajevo treću dozu primila su 44.553 stanovnika, u Tuzlanskom 24.948, a u Livanjskom je njome vakcinisano 1.690 stanovnika.

Interes građana za vakcinisanje protiv koronavirusa i dalje je aktuelan, pa je tako od 20. do 26. juna vakcinisano 196 građana. Međutim, ta brojka je sigurno i veća ako se uzme u obzir da za taj period ZDK i BPK nisu dostavili podatke o vakcinaciji.

Iako je epidemiološka situacija u ovom entitetu, ali i državi BiH trenutno stabilna, stručnjaci pozivaju stanovništvo da se vakciniše i četvrtom dozom.


Tabelarni prikaz vakcinisanih protiv koronavirusa u FBiH. Zavod za javno zdravstvo FBiH

Statistički podaci

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, kazao je za „Avaz“ da je FBiH statistički stala na 33 posto vakcinisanih, ali je objasnio da je ta brojka vjerovatno veća.

- Naravno, treba imati u vidu da je taj broj značajno veći, s obzirom na to da se naši proračuni u Federaciji rade na 2,2 miliona stanovnika, koliko je zvanična statistika, međutim, prema procjenama, danas u BiH ima 1,8 miliona stanovnika, što znači da je s tim značajno veći procentualni broj vakcinisanih nego što to izgleda - kazao je Čerkez.


Sporadični slučajevi

Čerkez govori kako se u FBiH trenutno pojavljuju sporadični slučajevi obolijevanja, ali da u ovom trenutku situacija nije zabrinjavajuća.

- Naše savjetodavno tijelo je pozvalo sve osobe koje su u riziku, hronične bolesnike i one koji imaju 60 i više godina, kao i one koji su imunokompromitirani da prime i četvrtu dozu vakcine i to je na snazi - zaključio je Čerkez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.