PREDSJEDNIK SDA

Nakon žestokih kritika: Izetbegović smiruje Komšića, a vrijeđa Bećirovića: "Nedorasli populista i demagog"

Sa evropskim komesarom ću razgovarati jedan na jedan, rekao je

Izetbegović: Neosnovane su i nepotrebne reakcije na moju odluku. Agencije

E. Ć.

2.7.2022

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odgovorio je na kritike koje je dobio zbog toga što je pristao da ide na sastanak sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem (Varhelyi).

Pored Izetbegovića pozvani su Milorad Dodik i Dragan Čović, a glavna tema su izmjene Izbornog zakona. Zbog svoje prevrtljivosti, Izetbegovića su kritizirali Denis Bećirović, ali i njegov koalicioni partner Željko Komšić.

- Neosnovane i nepotrebne su reakcije na moju odluku da u Briselu razgovaram sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem. Kao i ranije u više navrata, odbio sam da se razgovori vode u formatu "predstavnika konstitutivnih naroda". Sa evropskim komesarom ću razgovarati jedan na jedan - rekao je Izetbegović.



Ne smatram dobrom politiku samoizolacije

Kaže da će on kao "predsjednik najjače parlamentarne stranke u BiH" uvijek razgovarati o svim pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine, i sa svima koji mogu imati utjecaj na situaciju u našoj zemlji, te dane smatra dobrom politiku samoizolacije i odbijanje razgovora.

- Sa evropskim komesarom za proširenje – kojeg nismo birali mi već članice Evropske unije – razgovaraću isključivo o evropskom putu i kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, za šta će biti neophodno urgentno usvojiti tri važna zakona u Parlamentu BiH. 

Od evropskog komesara ću tražiti da organizuje sastanak sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamenta BiH i iskoristi svoj utjecaj na predstavnike stranaka koje uporno odbijaju da podrže proevropske zakone - naveo je Izetbegović.

"Dobacivanje s tribina"

Kazao je kako Komšić nema razloga da brine za rezultat razgovora u Briselu.

- Željko Komšić nema razloga da brine za rezultat mog razgovora u Briselu, jednako kao što nije imao razlog za brigu kada sam pregovarao o izbornom zakonu u Neumu. Jer, Komšić vrlo dobro zna da ću u svim razgovorima u kojim učestvujem uspješno zaštititi interese Bosne i Hercegovine.

Što se tiče reakcije Denisa Bećirovića, mogu samo reći da smo svi već navikli na ‘dobacivanje s tribina’ od strane nedoraslih populista i demagoga - zaključio je Izetbegović u objavi na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.