PREDSJEDNICA PDA

Pirić: Zajedno možemo da izvršimo neophodne promjene u BiH u interesu svih naroda i građana

To vam je obaveza gospodine Bećirović kad uđete u Predsjedništvo, da insistirate zajedno s nama na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK o zahtjevu zemlje za članstvo u EU, poručila je Pirić

Pirić: BiH ima brojne probleme. A. Kukić

Piše: A. K.

3.7.2022

Predsjednica Pokreta demokratske akcije (PDA) Elzina Pirić u svom govoru na Konvenciji opozicionih stranaka rekla je da PDA nema političku snagu da sama izvrši izmjene, ali da je spremna da to uradi zajedno sa opozicionim strankama.

- Sada već našim koalicionim partnerima da izvršimo neophodne promjene u BiH u interesu svih naroda i građana jedine nam domovine sa nadom u bolje sutra u evropski i NATO put. 

Dokaz da smo spremni da izvršimo svoj cilj stvaranja bolje BiH počinje sa ovim usaglašavanjem zajedn kandidata za Predsjedništvo BiH, ja ću reći najboljeg kandidata kojeg smo mogli ponuditi, a to je Denis Bećirović. A naš cilj ćemo nastaviti sa formiranjem konstruktivnih, zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim nivoima - kazala je Pirić.

Ukazala je na brojne probleme koje BiH ima.

- Ovdje je bitno istaći da BiH nema vanjsku politiku, da nemamo snagu da uspostavimo čak ni međususjedske odnose, da nismo definisali granice, zato je moj izbor gospodin Bećirović zbog ove Sutorine što je prepoznao značaj granica BiH za sve buduće integracijske procese.

Moram istaći i da je na putu ulaska u NATO savez i EU BiH značajno zaostala. Iako je već dosad morala ispuniti neophodne uslove koji bi ubrzali ovaj put 27 godina nismo napravili nikakav značajan iskorak na ubrzanju puta. To vam je obaveza gospodine Bećirović kad uđete u Predsjedništvo, da insistirate zajedno s nama na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK o zahtjevu zemlje za članstvo u EU.

Osnovni element suverenosti jedne zemlje su njena teritorija, stanovništvo, zajedničke snage odbrane, energetska neovisnost i neovisnost u snabdijevanju prehrambenih artikala. Za 27 godina svi ti elementi su urušeni - poručila je Elzina Pirić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.