ZABRINJAVAJUĆE

Anesa Agović, koordinatorica GI-TOC za BiH: Političke elite na vlasti pokrovitelji huligana

Mogu ih koristiti da izazovu incidente, da zastraše političke oponente, da izazovu tempirane krize i slično

Označeni i navijači iz BiH: Mogu izazvati još veće probleme. Agencije

Piše: Al. B.

5.7.2022

Najnoviji izvještaj Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC), u kojem se 21 navijačka grupa sa zapadnog Balkana, među kojima i šest iz BiH, smatra potencijalnom sigurnosnom prijetnjom, značajan je dokument u kontekstu trenutnih dešavanja na zapadnom Balkanu.


Broj incidenata

Ovo je za “Avaz” kazala koordinatorica GI-TOC za BiH Anesa Agović, navodeći da u svim državama regiona raste broj incidenata i slučajeva nasilja za koje su odgovorne huliganske grupe.


Agović: Tužilaštvo nije našlo načina. Agencije

- Posebno je to izraženo u periodima političkih ili sigurnosnih kriza, kada se huliganske grupe uključuju u određena kriminalna djelovanja i to se dešava kontinuirano i bez ozbiljnih pokušaja državnih organa da im stanu ukraj. Razna istraživanja, pa čak i neke sudske presude, govore o tome da je dio huligana istovremeno i član neke od ozbiljnih kriminalnih organiziranih grupa. U javnosti je prisutan stav da neefikasnost policije i tužilaštava može značiti da političke elite na vlasti imaju pokroviteljstvo nad tim huliganskim grupama. Osnovni razlog je taj što ih mogu koristiti da izazovu incidente, da zastraše političke oponente, da izazovu tempirane krize i slično - kaže Agović.


Više osoba

Dodaje da su posljednji primjeri zabilježeni u Mostaru, koji godinama trpi nasilje huligana.

- Postoje videodokazi, teške tjelesne ozljede više osoba, uništena imovina, ali tužilaštvo još nije našlo načina da se huliganizmu u Mostaru i BiH stane ukraj. Zato je ovaj izvještaj koristan za istraživače i stručnu javnost, ali i za tužilaštvo i građane - ističe Agović.

Označene grupe

Među one koje predstavljaju potencijalnu prijetnju analitičari GI-TOC-a svrstali su navijačke grupe iz četiri grada u Bosni i Hercegovini.

To su "Horde zla" i "Manijaci" iz Sarajeva, "Ultras" i "Red Army" iz Mostara, "Lešinari" iz Banje Luke i "Škripari" iz Širokog Brijega.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.