SJEDNICA KRIZNOG ŠTABA

Raste broj zaraženih koronavirusom, kliničke slike blaže

Aktuelne mjere su na 60 dana produžene samo na zdravstveni sektor

Goran Čerkez. N1

H. J. I.

5.7.2022

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva razmatrana je trenutna epidemiološka situacija u Federaciji BiH.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravlja rekao je da je nakon perioda zatišja, registriran jedan blagi porast slučajeva COVD-19. 2,1 posto je povećana smrtnost. Brzo širenje je evidentno, a kliničke slike relativno su blaže.

Ko treba primiti četvrtu vakcinu

Aktuelne mjere su na 60 dana produžene samo na zdravstveni sektor.

- Jedine mjere koje su otale su mjere za zdravstvene institucije jer u tim ustanovama borave bolesnici. Mi ne mislimo da ćemo u ovom trenutku morati uvoditi neke mjere. Klinička slika bolesnika od Covida je mnogo blaža nego prije. Naredbe su bile dok se nismo naučili određenim stvarima. Sada sve znamo i individualno moramo biti odgovorni za svoje zdravlje - rekao je Čerkez.

Također, poručio je građanima koji imaju hronične bolesti da po preporuci prime i četvrtu vakcinu i da vakcina ima dovoljno za sve.

Majmunske boginje

Rekao je da znaju kako se virus širi i kako se terapijski djeluje.

- Krizni štab je raspravljao i o Majmunskim boginjama pa smo analizirali da li može doći do ugrožavanja, ali nemamo informacija i podataka da imamo te slučajeve. Imamo ktivnosti po tom pitanju i spremni smo. Možemo raditi dijagnostiku na Veterinarskom fakultetu i imamo testove - kaže Čerkez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.