TURSKA

U Ankari održan panel povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, govorila i Munira Subašić

Panel je održan uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), te u saradnji s Fondacijom za ekonomska istraživanja i izbjeglice sa Balkana (BISAV) i Fondacijom “Alija Izetbegović“

Sa panela u Ankari. Anadolija

E. Ć. / Anadolija

5.7.2022

Na Univerzitetu Gazi u turskoj prijestolnici Ankari održan je panel pod nazivom “Realnost Srebrenice na 27. godišnjicu: Ispit čovječanstva”, javlja Anadolu Agency (AA).

Panel je održan uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), te u saradnji s Fondacijom za ekonomska istraživanja i izbjeglice sa Balkana (BISAV) i Fondacijom “Alija Izetbegović“.

Kako je saopćeno iz TIKA-e, na otvaranju panela pročitana je poruka predsjedavajućeg Velike narodne skupštine Turkiye Mustafe Sentopa, a potom su se obratili učesnici skupa.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", u obraćanju je izjavila da su majke Srebrenice prošle kroz tešku bol i tugu.

“Ja sam u genocidu izgubila sina i 27 rođaka. Bol kroz koju sam prošla je neopisiva. Bol je još svježa kao da je sve bilo jučer”, kazala je Subašić.Više od 1.000 projekata u BiH

Na panelu su učestvovali i Faris Nanić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Alija Izetbegović”, Amor Mašović, bivši direktor Instituta za nestala lica Bosne i Hercegovine, prof. dr. Admir Mulaosmanović, predavač na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu - IUS, i prof. dr. Hariz Halilovich, predavač na Univerzitetu RMIT u Melbourneu.

Govornici su tom prilikom istakli da je ono što se dogodilo prije 27 godina očigledan zločin protiv čovječnosti i da se nikada ne smije zaboraviti.

Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, u obraćanju je posebnu pažnju skrenuo na projekte koje TIKA provodi za žrtve genocida u Srebrenici, te se zahvalio TIKA-i, turskom narodu, Vladi Turkiye i predsjedniku Turkiye Recepu Tayyipu Erdoganu.

Potpredsjednik TIKA-e dr. Mahmut Cevik istakao je da TIKA nastavlja pružati doprinos miru, stabilnosti i razvoju na Balkanu, te da je TIKA, koja je počela sa aktivnostima 1995. godine kako bi osigurala trajni mir u Bosni i Hercegovini, za 27 godina realizovala više od hiljadu projekata.

“U ovom periodu realizirali smo više od 1.000 projekata u Bosni i Hercegovini, uključujući 350 projekata u oblasti obrazovanja, 60 u zdravstvu, 80 proizvodno-privrednih projekata, te blizu 90 projekata restauracije. Nastavljamo naše aktivnosti u toj regiji”, rekao je Cevik.

TIKA, koja trenutno ima 11 ureda na Balkanu i u istočnoj Evropi, do sada je realizovala više od 5.000 projekata koji doprinose razvoju cijelog regiona.

Ove godine ukop 50 žrtava genocida

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Adis Alagić, državni zastupnik iz grada Kocaelija Saffet Sancakli i zastupnica iz Ankare Zeynep Yildiz također su u obraćanjima kazali da se genocid u Srebrenici nikada ne smije zaboraviti.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Najstarija žrtva čiji posmrtni ostaci će biti ukopani ove godine u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine. Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se i tri maloljetnika. Radi se o dječacima koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u različitim masovnim grobnicama. Konačan smiraj će naći i otac i sin - Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.