OGLASILA SE NA FACEBOOKU

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća kritikovala posjetu Edina Forte: "Postupak moram označiti malignim"

Vlada Kantona Sarajevo i Vlada Kantona BPK Goražde imaju potpisan Protokol o suradnji još od 2020 godine, koji i pored naših insistiranja nikada nije implementiran

Aida Obuća i Edin Forto. Avaz

e

5.7.2022

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća na Facebooku je komentarisala posjetu Goraždu premijera Kantona Sarajevo Edina Forte. Ističe da je za nju saznala iz medija.

Delegacija Vlade KS je u Goraždu boravila 4. jula, pri čemu je popisan Sporazum o saradnji, donirana medicinska oprema te dogovoreno uređenje platoa ispred Gradske dvorane. 

- Upravo zbog toga smatram poražavajućom činjenicu da premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto nije prilikom jučerašnje posjete našem kantonu izdvojio nekoliko minuta da kontaktira i u najmanju ruku obavijesti svoje kolege iz Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Svaki prethodni saziv Vlada Kantona Sarajevo je imao strateško opredjeljenje ka razvoju partnerskih odnosa sa svim drugim kantonima, često podržavajući projekte od značaja za sve građane. Takva dobra praksa se nastavila sve do dolaska aktualne vladajuće većine u Kantonu Sarajevo koja druge dijelove Bosne i Hercegovine evidentno smatra kao mjesta za odlaganje vlastitog zastarjelog i neadekvatnog inventara. 


Objava Aide Obuće na Facebooku. Screenshot

Takvim pristupom u kojem se sarajevski “lideri” ne žele sastati sa nosiocima izvršnih funkcija u samo zbog razlika u političkom opredjeljenju je do krajnje granice narušilo integritet obnašanja izvršne vlasti. Smatram da je ovakva stranačka privatizacija organa krajnje neprimjerena i nedemokratska.

Kao premijerka Vlada Bosansko - podrinjskog kantona Goražde dužna sam na svaki način štititi integritet i dignitet njegovih institucija te zbog toga javno jučerašnji postupak moram označiti malignim, te istaći da nakon podrške zahtjevima za diskriminatorne izmjene izbornog zakona i nedavnog “gaženja” državne zastave ovo predstavlja samo još jedan od načina narušavanja naše domovine.

Građani Kantona Sarajevo se trebaju zapitati zbog čega njihov premijer budžet kantona koristi isključivo za fascilitiranje stranačkih posjeta kakvom se jučerašnji dolazak i jedino može označiti. Odnosno da li je Kanton Sarajevo postao Kanton “performansa” Naše stranke? Vjerujem da će najbolji odgovor građanke i građani dati u oktobru.

Vlada Kantona Sarajevo i Vlada Kantona BPK Goražde imaju potpisan Protokol o suradnji još od 2020 godine, koji i pored naših insistiranja nikada nije implementiran. Možda ja nisam dobro obavještena, možda mi i nemamo taj Protokol ili on ne važi jer ga je potpisala Vlada Kantona Sarajevo koja nije iste političke opcije kao trenutna - napisala je Obuća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.