MOGUĆA SUSPENZIJA

Danas odluka Ustavnog suda BiH o ustavnosti Zakona o lijekovima RS

Krajem prošlog mjeseca predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je od suda tražio da ukine navedene akte i donese privremenu mjeru kojom će ih staviti van snage sve do donošenja konačne odluke

Danas se očekuje odluka Ustavnog suda. Avaz

H. J. I.

6.7.2022

Ustavni sud BiH danas će donijeti odluku odnosno ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i Zakona o republičkoj upravi RS.


Zakoni nisu usklađeni sa Ustavom BiH

Krajem prošlog mjeseca predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je od suda tražio da ukine navedene akte i donese privremenu mjeru kojom će ih staviti van snage sve do donošenja konačne odluke.

U zahtjevu je istakao da osporeni zakoni nisu usklađeni sa odredbama Ustava BiH koji se odnose na uspostavu jedinstvenog tržišta, međunarodne standarde i obavezu entiteta da se pridržavaju odluka koje su donijele državne institucije.

Istaknuto je u apelaciji upućenoj sudu da bi se provedbom zakona uspostavio paralelan sistem koji bi razgradio unutrašnje tržište BiH i stvorio rizik za osiguravanje prava, zaštite zdravlja i života građana.


Odluku očekuje i Šmit

Prema nezvaničnim informacijama, Ustavni sud BiH će na određen period suspendovati ovaj zakon koji je izglasan u NSRS. To znači da se zakon neće moći primjenjivati, iako je stupio na snagu 28. juna ove godine, do odluke o meritumu.

Ovu važnu odluku očekuje i visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) koji je nedavno kazao da će Ustavni sud BiH u srijedu donijeti važnu odluku o tome da li entitet RS ima pravo osnivati vlastitu agenciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.