LIDER EPP-A

Veber posebno istakao pitanje BiH i poručio: Zapadni Balkan je važan za mir u Evropi

Zato države EU-a moraju učiniti sve kako bi osigurale da regija ostane stabilna, poručio je on

Veber: Možemo ili tamo izvoziti sigurnost ili od tamo uvoziti nesigurnost. Twitter

E. Ć. / DW

6.7.2022

Uoči odluke Bundestaga o raspoređivanju vojnika Bundesvehra u BiH, Manfred Veber (Weber), predsjedavajući Kluba zastupnika Europske pučke partije (EPP) u Evropskom parlamentu, pozvao je na više napora za promicanje stabilnosti na Balkanu - piše portal pnp.de (Passauer Neue Presse), a prenosi Deutsche Welle.

- Regija zapadnog Balkana iznimno je važna za mir u Evropi. Zato države EU-a moraju učiniti sve kako bi osigurale da regija ostane stabilna - rekao je Veber Medijskoj grupi Bayern. 

- Možemo ili tamo izvoziti sigurnost ili od tamo uvoziti nesigurnost - dodao je on. Veber je, prema navodima istog portala, posebno istakao pitanje BiH.

- Lokalna prisutnost, uključujući onu Njemačke, od velike je važnosti - podvukao je čelnik parlamentarne skupine EPP-a, pozdravljajući planirani njemački doprinos. Njemačka nakon deset godina ponovno želi sudjelovati u stabilizacijskoj misiji EUFOR Althea pod vodstvom EU s kontingentom do 50 vojnika. Očekuje se da će parlament odobriti slanje njemačkih vojnika u BiH ovog petka.





Nikada neriješeni konflikt

Političar CDU-a za pitanja odbrane Johan Vadepul (Johann Wadephul) je za isti portal pohvalio, kako je rekao, činjenicu po kojoj "Evropa ponovno pomnije promatra situaciju na zapadnom Balkanu". 

- Postoji rizik "posebno u Bosni i Hercegovini od eskalacije neriješenog sukoba. S obzirom na ruske pokušaje političkog rasplamsavanja u svim kutovima i krajevima svijeta, to treba shvatiti vrlo ozbiljno - rekao je Vadepul za medijsku grupu Bayern.



Zadić: Zapadni Balkan i posebno BiH prioritet

Austrijski "Die Presse" piše o izjavi ministrice pravosuđa te zemlje, Alme Zadić, koja je pozvala bh. političare da uzmu ozbiljno šansu koju im pruža EU kako bi BiH dobila kandidatski status i da „konačno započnu sa provedbom reformi koje se očekuju". Austrijska ministrica, bh. porijekla, je rekla: 

- Zapadni Balkan i posebice BiH su prioritet za Austriju - piše Die Presse.

Zadić je, kako dalje navodi list, naglasila da je Evropsko vijeće dodjelom statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji prije dvije sedmice poslalo jasne signale da to želi omogućiti i BiH. On je također rekla da političari u BiH snose veliku odgovornost za provođenje reformi, prenosi Deutsche Welle.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.