POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Velma Šarić: Kolektivnoj dženazi u Srebrenici će prisustvovati predsjednica Haškog tribunala Graciela Gati Santana

Održat će se i tri panela, a jedna od tema će biti i to kako su Bosanske žene promijenile međunarodno pravo i silovanje je postalo zločin protiv čovječnosti

Šarić: Održat će se i tri panela. CPI

Piše: H. J. I.

6.7.2022

Na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine prisustvovat će brojni svjetski zvaničnici, među kojima je i nova predsjednica Haškog tribunala, sutkinja Graciela Gati Santana (Gatti Santana). 

Ovu informaciju je za portal "Avaza" potvrdila Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja (CPI). 

- Dolazi i Specijalna savjetnica za prevenciju genocida Alis Nderitu (Alice), komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović, nekolicina predsjednika svjetskih pokreta poput "Majke za mir", direktorica Holokaust centra u Južnoj Africi Tali Nejts (Nates), poslanica crnogorske Skupštine Draginja Stanković Vuksanović, europarlamentarka Tineke Strik - rekla je Šarić i dodala:





- Održat će se i tri panela, a jedna od tema će biti i to kako su Bosanske žene promijenile međunarodno pravo i silovanje je postalo zločin protiv čovječnosti.

Podsjećamo, ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima jula 1995. godine u Srebrenici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.