OBJAVIO IGK

Kanada: U nekoliko gradova i pokrajina proglašen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

U pitanju su Nju Brunsvik, Edmonton i London

Emir Ramić. Arhiva

H. J. I.

7.7.2022

Premijer kanadske pokrajine Nju Brunsvik Blejn Higs (Blaine M. Higgs) proglasio je 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Gradonačelnik Edmontona, glavnog grada kanadske pokrajine Alberta, Amarjet Sohi, proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Gradonačelnik kanadskog grada Londona Ed Holder je na prijedlog Gradske skupštine održane 05.07.2022. proglasio 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada. 




Proklamacije gradonačelnika

U nastavku pročitajte proklamaciju gradonačelnika Edmontona, Amarjeta Sohija.

- Budući da se u julu 1995. grad Srebrenica suočila s najgorim masovnim ubistvom u Evropi od Holokausta;

Budući da je ubijeno preko 8.000 civila, hiljade drugih protjerano iz tog područja;

Budući da je Dan sjećanja na Srebrenicu podsjetnik da se razmisli o historijskim nepravdama i da se radi na izgradnji otvorenog i prihvatljivog društva;

Uzimajući u obzir, Grad Edmonton obilježava ovaj dan u čast onih koji žive u našem gradu koji su povezani sa Bosnom i Hercegovinom i koji će nastaviti sa borbom protiv diskriminacije i mržnje u našem gradu;

Stoga ja, gradonačelnik Amarjet Sohi, ovim proglašavam 11. juli 2022. "Dan sjećanja Srebrenice" u Edmontonu, glavnom gradu Alberte.

Proklamaciju je objavio i gradonačelnik Londona, Ed Holder.

- Ovim potvrđujem da je Općinsko vijeće na sjednici održanoj 05.07.2022. riješilo:

Da na osnovu aplikacije datirane 6. juna, 2022. podnesene od Instituta za istraživanje Genocida Kanada i Bosansko Kanadskog Islamskog Centra London, 11. juli 2022. bude proglašen danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Civilizacijska i ljudska dužnost

- Naš cilj je ispunjavati civilizacijsku i ljudsku dužnost podsjećanja i čuvanja sjećanja na najveći zločin poslije Holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici i BiH.

Istina o genocidu u Srebrenici je pobjedila u Kanadi. Ubistvo više od 8.000 ljudi u genocidu u Srebrenici i neuspjeh međunarodne zajednice da interveniše ostaje stalna sramna tragedija čovjeka i civilizacije. Na 27. godišnjicu genocida, naše misli su sa mnogim ženama koje i dalje nose rane svog gubitka, majkama, ženama, sestrama i kćerima. Mi poštujemo i suosjećamo njihov bol ne samo sa kontinuiranim radom da se zločinci suoče sa pravdom, već i dajući im nadu u bolju budućnost sa istinom i pravdom.

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, Emir Ramić se zahvalio premijeru Nju Brunsvika i gradonačelnicima Edmontona i Londona na kontinuiranom doprinosu kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici - naveli su iz IGK-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.