INFLACIJA

Cijene u BiH i dalje nerealno visoke, očekuje nas teška jesen

Ekonomisti smatraju da se sve što se dešava na svjetskom tržištu prenosi i kod nas, a pošto nemamo dovoljno vlastite proizvodnje nemamo tako ni mogućnost da imamo manje cijene

Prognoze da će biti daljnjeg pada cijena nisu pozitivne. Ilustracija

H. J. I.

7.7.2022

Prema informacijama koje dolaze sa svjetskog tržišta i dnevno i sedmično dolazi do pada cijena. Tako se može vidjeti da su u padu cijene, između ostalog, suncokretovog ulja za oko 4 i po posto, ali i mlijeka, putera te šećera.

Ovih dana cijene u banjalučkim marketima jesu nešto manje, bar kada je ulje u pitanju, pa je u prosjeku palo ispod 6, sada je oko 5 i po maraka, dok je cijena šećera skočila, a cijena brašna stagnira. Građani su primjetili blagi pad, ali kažu nedovoljan.

Ekonomisti smatraju da se sve što se dešava na svjetskom tržištu prenosi i kod nas, a pošto nemamo dovoljno vlastite proizvodnje nemamo tako ni mogućnost da imamo manje cijene. Međutim, prognoze da će biti daljnjeg pada cijena nisu pozitivne.


- Ovo može biti samo neko prolazno stanje, mislim da će se na jesen sagledati pravo stanje. Dugoročno se mora platiti ovaj dug, jer sve stiže na naplatu. Svi ovi deficiti i dugovi koji se kod nas gomilaju, moraju da završe u jednoj ogromnoj inflaciji - smatra ekonomista Aleksa Milojević,prenosi BHRT.

Ekonomisti ocjenjuju da je teško i zamisliti kolika će biti inflacija, čak se vjeruje da će prevazići i onaj nivo inflacije koji se desio 1933. godine, što se navodi kao primjer najveće inflacije u udžbenicima ekonomije. Naši ekonomisti također smatraju da će naša inflacija biti još i teža od one na Zapadu, jer će se njome povećavati i otplata ogromnog duga koji imamo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.