POČETAK SJEDNICE U 12 SATI

Dom naroda PFBiH danas glasa o zabrani izgradnje malih hidroelektrana

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice također se nalaze izmjene i dopune još nekoliko zakona, među kojima su, Zakon o upravnom postupku i Zakon o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u FBiH

Sa jedne od prethodnih sjednica. Fena

H. J. I.

7.7.2022

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas će na sjednici razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji, kojima se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW.

Ukoliko delegati izglasaju ovaj zakon bit će omogućeno da stupi na snagu budući da ga je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.


Novim stavom u članu 78. precizirano je i da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane, izuzev za one na gravitacionim vodovodima.

Također, obrazloženo je i zašto se išlo na rješenje da je mala hidroelektrana (mHE) hidroenergetski objekat instalisane snage do i uključivo 10 MW. Razlika između hidroelektrana i malih hidroelektrana je u instaliranoj snazi.

Granična snaga koja dijeli hidroelektrane na male hidroelektrane razlikuje se od zemlje do zemlje. U Evropi se sve više prihvata kapacitet od 10 MW instalirane snage kao gornja granica koju je podržalo Evropsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA), te Evropska komisija.


Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice također se nalaze izmjene i dopune još nekoliko zakona, među kojima su, Zakon o upravnom postupku i Zakon o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u FBiH.

Delegati bi se trebali izjašnjavati u formi nacrta o zakonu o sportskim klubovima u FBiH, zakonu o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i malodobnicima u FBiH i zakonu o kinematografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu Federacije BiH.

Početak sjednice zakazan je za 12 sati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.