ISTRAŽILI SMO

Vrtoglave cijene uoči blagdana: bajramski ručak nikad nije bio skuplji!

U odnosu na prethodnu bajramsku kupovinu cijene više za 20 posto, a u poređenju s tri, četiri godine ranije i za 50 posto, kaže Omerbašić

Sve više cijene: Potrebno izdvojiti značajnu sumu novca. Agencije

Piše: M. Smajkić

7.7.2022

Građani BiH mjesecima su suočeni s galopirajućim rastom cijena svih prehrambenih artikala. Praktično, iz mjeseca u mjesec, kako to potvrđuju i silni statistički podaci, nastavljaju rasti, a cijene pojedinih artikla dostižu i ekstremne vrijednosti.


Hadžijski ćevap

Brojni građani koji dočekuju Kurban-bajram ovih dana obilaze trgovine u potrazi za proizvodima na akciji kako bi koliko-toliko uštedjeli na namirnicama potrebnim za spravljanje tradicionalnih blagdanskih jela.

Teleće ili juneće pečenje, dolma, japrak, razne vrste pita, buredžici, čorbe, supe, bamija, hadžijski ćevap, baklava, ali i druge slastice od tufahija i kadaifa, a posljednjih godina i razni kremasti te suhi kolači, sve je to dio bajramskog menija, za čiju će pripremu biti potrebno izdvojiti značajnu sumu novca.

Samo za namirnice za baklavu, bez koje je Bajram nezamisliv, bit će potrebno izdvojiti najmanje 20 KM, budući da orasi u jezgri, kako smo istražili, koštaju od 12,40 maraka po kilogramu u pojedinim trgovinama na akciji, pa sve do 20 KM na pijacama.

Kilogram jufke se kreće po cijeni od 3,20 do 6,20 maraka, a kilogram šećera, naprimjer, u Mostaru košta najmanje 2,15 KM, dok je u Posavini između 1,50 do 1,70 KM.


Kilogram brašna

S obzirom na to da brojne domaćice same razvijaju jufke, za kilogram brašna će morati izdvojiti 2 KM, a za litar ulja najmanje 5,10 maraka.

Teleće meso se na akciji moglo pronaći u rasponu cijena od 10,45 do 12,35 KM, dok su, naprimjer, dio od plećke i buta koštali po 17 odnosno 25 maraka. Juneća plećka se prodavala po cijeni od 17 KM, a kilogram flama koštao je 12,45 maraka.

Sir za pitu 4,90 KM

Sir za pitu u pakiranju od 600 grama košta 4,90 KM, a cijena milerama od 850 grama je 5,95 KM. Izdvojiti treba i za sastojke za kolače, a 10 jaja na akcijama je stajalo 2,75 KM, dok je vrećica pudinga, uglavnom, 60 feninga. Kada se svemu dodaju cijene mljevene kafe, koja je po kilogramu 16 KM, do voća i povrća, neminovno je da će ova bajramska trpeza biti najskuplja do sada.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.