DELEGAT U DOMU NARODA FBIH

Žuljević za "Avaz": Očekujem da će delegati podržati zabranu devastacije vodotoka u FBiH

Žuljević je supredlagač Nacrta zakona kojim bi se uveo registar pedofila, a kako je naveo, krajnje je vrijeme da poštujemo Konvencije čiji smo potpisnici i da pratimo praksu iz regiona

Aner Žuljević: Javno-privatna partnerstva su razvojni model. AGENCIJE

Piše: S. S.

7.7.2022

Delegat u Domu naroda Federacije BiH Aner Žuljević (SDP) je pred današnju sjednicu ovog zakonodavnog tijela poručio za portal "Avaza" da očekuje usvajanje zakona kojim će se zabraniti izgradnja minihidrocentrala.

- Ono što lično očekujem je da se zakon usvoji i da se zakonskim rješenjem završi devastacija vodotoka koje imamo na djelu u Federaciji BiH i tajkunizacija javnog prostora kojoj smo svjedočili u prethodnom periodu. Šta će se tačno desiti u Domu naroda u ovom momentu ne mogu biti neko ko će gatati, ali se nadam da postoji dovoljna svijest delegata da se radi o zakonu po kojem ovaj saziv Doma naroda može se obračunati s interesima profita koji uništavaju naše zajedničko dobro - rekao je Žuljević za portal "Avaza".

Zaustaviti pogrešne ambicije

Najavio je podršku od strane svih delegata SDP-a.

- Svi delegati SDP-a će nesporno glasati za zabranu u ovoj formi kako je predloženo, bez bilo kakvih amandmana, jer smatramo da treba što prije stupiti na snagu i time zaustaviti bilo čije pogrešne ambicije koje bi se mogle implementirati kroz zloupotrebu politike i korupciju - kazao je Žuljević.

Aner Žuljević je jedan od supredlagača i Nacrta zakona o registru pedofila.

- Jeste u nacrtu, ali krajnje je vrijeme da Federacija pokrene proces, koji je u RS-u završen još u martu 2018. godine. Dakle u RS već postoji taj registar osoba koje su presuđene prema Krivičnom postupku. Hrvatska ima od 2013. godine taj zakon, Srbija također ima taj zakon i Federacija BiH bi se trebala da priključi svim zemljama i ispoštuje Konvenciju, čiji je potpisnik, vezano za zaštitu spolnih sloboda maloljetnih osoba. Nadam se da će delegati to podržati i da ćemo u narednom periodu, nakon javne rasprave, imati priliku da FBiH dobije taj registar - poručio je Žuljević za portal "Avaza".

Javno-privatna partnerstva

Kao značajnu tačku dnevnog reda Aner Žuljević je naveo i Zakon o izmjeni Zakona o Agenciji za privatizaciju.

- To bi trebao biti dio paketa oko namjere Vlade FBiH da se donese Zakon o javno-privatnom partnerstvu da bi se Agenciji proširila nadležnost i praktično da oni postanu institucija unutar FBiH, koja će pored onog dijela koji se polako iscrpljuje vezano za privatizaciju, proširiti svoju nadležnost i na javno-privatna partnerstva, koja su definitivno jedan razvojni model i šansa za razvoj FBiH u različitim oblastima. I tu je riječ o nacrtu - pojasnio je.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o provođenju odluka sudova.

- Tu se radi o haosu da se provode ustavnih sudova ne implementiraju u razumnim rokovima i da zbog toga Federacija BiH bude penalizirana finansijskim sredstvima i taj zakon je definisao jasne rokove kada izvršna vlast mora postupati u slučaju obavještenja od ustavnih sudova o presuđivanju po određenim neustavnim odredbama za koje je FBiH nadležna - zaključio je Žuljević za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.