MARŠ MIRA

Planinari iz Goražda krenuli ka Srebrenici: Ista je sudbina i nama bila namijenjena

Prije polaska ispred spomen obilježja odali su počast djeci Goražda ubijenoj tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine

Piše: A. Bajramović

7.7.2022

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Učesnicima Marša mira i ove godine će se pridružiti članovi Planinarskog kluba "Goražde Maglić", koji su danas krenuli ka Nezucima. Prije polaska ispred spomen obilježja odali su počast djeci Goražda ubijenoj tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

- To je dan kojeg nikad ne smijemo zaboraviti. Srebrenica je priča koja nikad do kraja nije ispričana, tuga da ne može biti veća, ali nama je čast što mi, na svoj način, možemo odati počast žrtvama genocida. Danas idemo prema kampu u Nezucima, odakle sutra kreće prva etapa Marša mira. Put je dug 105 - 110 kilometara i nadamo se da će nas vrijeme i zdravlje poslužiti, a nosimo jake emocije da poklonimo tim sjenama, ljudima koji su stradali na najružniji način - kazao nam je Zajko Šovšić, predsjednik PK "Goražde Maglić".


Nedim Bezdrob u Maršu mira učestvuje sedmi put. Kaže da nije lako, jer dnevno će pješačiti po tridesetak kilometara, ali snagu mu daje spoznaja da korača putevima kojima su preživjeli Srebreničani u neuporedivo težim uvjetima uspjeli doći do slobodne teritorije.

- Sretan sam što mogu da hodam, što me zdravlje služi. Mi živimo Srebrenicu i živimo za Srebrenicu, a idemo zato što je to jače od nas, da se bar na ovaj način odužimo žrtvama genocida. Ista je sudbina bila namijenjena i nama u Goraždu. Mi iz tih ratnih enklava imamo posebnu vezu - kazao je Alija Lapo koji u Maršu mira ove godine učestvuje po 17. put.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.