SIGURNOSNI FORUM

Zvizdić u Bukureštu: Ukrajinski narod brani međunarodni poredak i slobodu cijele Evrope

Rekao je da je i Bosna i Hercegovina, također, prije trideset godina bila izložena brutalnoj agresiji praćenoj masovnim zločinima, urbicidom i genocidom

Denis Zvizdić. Avaz

H. J. I.

7.7.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić, zajedno sa članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Šemsudinom Mehmedovićem i Marinom Pendeš prisustvuje 22. Parlamentarnom obavještajno-sigurnosnom forumu koji se odrzava u Bukureštu. 


Ukrajina brani međunarodni poredak

Zvizdić je učestvovao u raspravi o temi "Rat u Ukrajini – preoblikovanje globalne bezbjednosne karte" i tom prilikom je rekao da gotovo pet mjeseci ukrajinski narod, predvođen predsjednikom Zelenskim, brani svoju zemlju od brutalne i ničim izazvane agresije Ruske Federacije. Naglasio je da ukrajinski narod ne brani samo Ukrajinu, nego i međunarodni poredak, kao i slobodu cijele Evrope.

Rekao je da je i Bosna i Hercegovina, također, prije trideset godina bila izložena brutalnoj agresiji praćenoj masovnim zločinima, urbicidom i genocidom.

- Mi u Bosni i Hercegovini smo potpuno relevantni da govorimo o trenutnoj situaciji u Ukrajini. Zbog toga, želim poslati dvije jasne poruke. Moja prva poruka je da je ukrajinski narod izabrao pravu stranu historije, jer poštuje moralne vrijednosti i ne odustaje od časne borbe za slobodu svoje domovine. Imajući to u vidu, cijeli demokratski svijet je na njihovoj strani.


Ruski uticaj na zapadnom Balkanu

Moja druga poruka je upućena međunarodnoj zajednici. Jasno je prepoznat isti obrazac u slučaju agresije i na BiH i na Ukrajinu. Nažalost, Evropa i demokratski svijet zaustavili su rat u BiH tek nakon četiri godine masovnih zločina, etničkog čišćenja i genocida u Srebrenici. Ne smijemo dopustiti da se isti scenarij ponovi u Ukrajini. Istovremeno, moramo biti svjesni ruskog utjecaja na zapadnom Balkanu, kao i činjenice da su mir i stabilnost ugroženi - rekao je Zvizdić tokom obraćanja.

Na kraju obraćanja rekao je da ako se želi dugorocni mir u Evropi, onda nije dovoljna garancija ako samo skandinavske drzave postanu clanice NATO-a, neophodno je i da sve zemlje Zapadnog Balkana postanu punopravne članice EU-a, a Bosna i Hercegovina punopravna clanica NATO-a sto je moguce prije. To je formula za sigurnu i stabilnu buducnost Evrope, jer bez stabilnog Balkana nema ni stabilne Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.