PRENOSIMO

Edin Forto je prekršio Zakon kojeg je predložila Vlada Kantona na čijem je čelu

Kleveta, po definiciji, označava "ogovaranje, omalovažavanje, vrijeđanje časti,ili davanje izjave u kojima tvrdi neistine"

Edin Forto. Slobodna Bosna

Slobodna Bosna

7.7.2022

"Saopćenje povodom klevete o firmi mog oca", tako je naslovljeno reagiranje Edina Forte, predsjednika Vlade Kantona Sarajevo i lidera Naše stranke povodom teksta koji je jučer objavila "Slobodna Bosna". U njemu smo, da podsjetimo, pisali da je firma njegovog oca u dva navrata iz budžeta Kantona Sarajevo dobila tzv. "Covid poticaj" u visini od 20-ak hiljada maraka.

Kleveta, po definiciji, označava "ogovaranje, omalovažavanje, vrijeđanje časti,ili davanje izjave u kojima tvrdi neistine...".

Već u prvoj rečenici, Edin Forto skače u usta vlastitom naslovu kad piše da "je tačno da je firma u vlasništvu moga oca dobila pandemijske poticaje...". Nije poznato da je ikad iko ikoga oklevetao/omalovažio, vrijeđao mu čast.../ iznoseći o njemu tačne, provjerene i nedvosmislene činjenice! Prema pervertiranoj logici premijera Forte, što je više kleveta i laži, to su tvrdnje iz teksta u "Slobodnoj Bosni" sve istinitije, a otac mu je "miliji i draži".

A šta onda nije tačno u našem tekstu? "Nije tačno da to ima ikakve veze sa mojim političkim angažmanom, ili da spada u domen sukoba interesa", piše Edin Forto.

Domen sukoba interesa

On na kraju svog javnog obraćanja otkriva da će "odmah lično od Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom zatražiti da ispita ovaj slučaj i utvrdi radi li se o sukobu interesa". Zašto bi on tražio mišljenje Ureda, ako je prethodno vlastoručno utvrdio da "nije tačno" da to što je firma njegovog oca primala novac iz budžeta, "spada u domen sukoba interesa".

Prije nego što se obrati Uredu za borbu protiv korupcije, predlažemo premijeru Kantona Edinu Forti, da pročita nacrt Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo. Taj Zakon je još u februaru ove godine nakon što o njemu raspravljala Vlada Kantona Sarajevo (pod predsjedanjem premijera Forte, naravno) uputio u javnu raspravu ministar Davor Čičić ("Po ovlaštenju premijera").

U Članu 9.ovoga Zakona koji se odnosi na "Izuzeće o vršenju javne funkcije" u stavu jedan piše: "Nosilac javne funkcije ne može glasati po bilo kojem pitanju koje se tiče privrednog društva u kojem nosilac javne funkcije, ili njegov bliski srodnik imaju financijskin intereres". Dalje se u Zakonu navodi "da nosilac javne funkcije suzdržati od glasanja i neće poduizimati niukakve službene radnje koje bi moglke direktno uticati na privredno društvo u kojemj je nosilac javne funkcije ili njegov bliski srodnik imaju financijski interes".

Zakonom je predviđeno da će "nosilac javne funkcije davanjem izjave o postojanju financijskog interesa njega, ili njegovog bliskog srodnika obavijestiti ostale učesnike u raspravi i odlučivanju prije svog učešća u raspravi, a najkasnije prije početka odlučivanja".

"Slobodna Bosna" je uz jučerašnji tekst objavila i tekst odluke o odobravanju i isplati "pandemijskih poticaja" koju je potpisao premijer Edin Forto, a gdje se među "sretnim dobitnicima" nalazi i firma "ENERGOGAS, D.O.O" u vlasništvu njegovog oca Izeta Forte.


Odluka o odobravanju i isplati "pandemijskih poticaja". Slobodna Bosna

Dakle, "nosilac javne funkcije", Edin Forto sve do jučerašnjeg javnog priznanja nije obavijestio nikoga "o postojanju finansijskog interesa njega, ili njegovog srodnika" u odluci koju je potpisao!

Nije, dakle, pitanje da li je "SB" "oklevetala firmu" Fortinog oca jer, jasno je da nije), već je pitanje može li Edin Forto nakon što je debelo zagazio u polje sukoba interesa ostati na svojoj sadašnjoj funkciji!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.