SJEDNICA U TOKU

Dom naroda FBiH: Nije usvojen Prijedlog zakona o provođenju odluka sudova

Ovako kako je napisan, više šalje lošu poruku našeg pravnog sistema sa svima koji bi radili nešto sa ovom državom i ovim entitetom, rekao Žuljević

Dom naroda FBiH: Sporna je sankcija za neprovođenje. FENA

Piše: S. S.

7.7.2022

Dom naroda Federacije BiH nije Usvojio Prijedlog zakona o provođenju odluka sudova, kojim će se olakšati provođenje odluka.

Za ovaj zakon je glasalo 13 delegata, 12 je bilo suzdržanih i osam protiv.

Trebate biti obavješteni o provođenju odluka

- Ovaj zakon je bio već na ovom domu i formi nacrta. Tada nismo imali prijedloge i sugestije. Ovaj tekst u odnosu na nacrt razlikuje da smo dodali ono što smo uočili da nedostaje, a to je informisanje Parlamenta FBiH kao najvišeg zakonodavnog organa, makar na godišnjem nivou, o stanju izvršenja odluka. Kao što budete obavješteni o odlukama, trebate biti informisani šta je i sa izvršenjem odluka, koje su to bile odluke, kojih sudova, koje vrste odluka i šta je razlog zašto se nisu izvršile neke odluke - rekla je predstavnica Vlade FBiH.

Kako je rekla imamo dosta odluka koje nisu provedene te je zbog toga veoma značajno da se usvoji zakon.

"Običnim građanima "odnesu i televizor i dvosjed i trosjed i sve što ima"

Delegat Aner Žuljević (SDP) je rekao da pored postojanja pravosudnih institucija neko ima pravo da ne implementira odluke ustavnih sudova, a da se običnim građanima "odnese i televizor i dvosjed i trosjed i sve što ima".

- Šta je smisao zakona ako nema sankcije? Ako nema sankcije da li je ima igdje u pravnom sistemu zemalja Evropske unije. Ovako kako je napisan, više šalje lošu poruku našeg pravnog sistema sa svima koji bi radili nešto sa ovom državom i ovim entitetom - poručio je Aner Žuljević.

Predstavnica Vlade FBiH je odgovorila: 

- Odluke ustavnih sudova su zaštićene krivično-pravne sankcije. Ne znam da li je potrebno reći da su odluke ustavnih sudova konačne i obavezujeće, imaju snagu ustavne odredbe i predstavljaju imperativ. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.