PARLAMENT FBIH

Na sjednici Doma naroda: Zakon o organizacijama osoba sa invaliditetom ide na usaglašavanje

Obzirom da je zakon usvojen u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, on će morati ići na usaglašavanje

Dom naroda Parlamenta FBiH: Nije usvojen Prijedlog zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata. FENA

Piše: S. S.

7.7.2022

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je jednoglasno usvojio Prijedlog zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata, zajedno sa amandmanima Kluba Hrvata i Jasmina Duvnjaka (SDA).

Obzirom da je zakon usvojen u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, on će morati ići na usaglašavanje.

Za ovaj zakon je glasalo 35 delegata.

Zakon je predstavio ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB).

Utvrđuje se postupak i uslovi sticanja statusa organizacije

Kako je pojasnio, Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom obavezuje države potpisnice da osiguraju učešće tih osoba u donošenju svih važnih odluka u vezi njihovog rada i statusa.

U važećem Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom FBiH propisano je da te osobe mogu osnovati udruženja.

Prijedlogom se uređuje postupak i uslovi sticanja statusa organizacije osobe sa invaliditetom i organizacije civilne žrtve rata, status reprezentativne organizacije osoba sa invaliditetom i civilne žrtve rata, područje djelovanja, svrha i ciljevi djelovanja, aktivnosti, vođenje registra organizacija, finansiranje, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje organizacija na nivou opština, kantona i Federacije BiH.

Sredstva se dodjeljuju putem javnog poziva

Kada je riječ o sredstvima koja se iz budžeta Federacije BiH dodjeljuju organizacijama, pitanje je riješeno na način da se sredstva dodjeljuju putem javnog poziva u kojem su, pored osnovnih uslova, propisani i posebni uslovi da organizacija djeluje na nivou Federacije BiH i da je registrovana uz saglasnost Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, odnosno da vrši javna ovlaštenja koja su joj povjerena od strane Ministarstva.

Utvrđivanjem reprezentativnih organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata nadležne institucije će imati jasne partnere u kreiranju politika i rješenja u oblasti invaliditeta, a organizacije će imati više motivacije da se angažuju i rade na pitanjima za koja se i osnivaju, kao i zakonsku osnovu za finansiranje njihovog djelovanja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.