MINISTAR ENERGIJE

Džindić: Zabranom planiranja i gradnji malih hidroelektrana štitimo naše rijeke, naš okoliš, a samim tim i naše građane

Očekujem da ćemo na isti način imati i konsenzus i podršku svih za provedbu bitnih reformskih zakona i projekata koje Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva provodi u jačanju naših kapaciteta obnovljivih izvora energije, istakao je

Džindić: Hvala svim partnerima i aktivistima koji su prepoznali važnost i pomogli u donošenju ove odgovorne odluke. Avaz

E. Ć.

7.7.2022

Zahvalan sam delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koji su nakon kolega u Predstavničkom domu, danas potvrdili odluku o zabrani izgradnje malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW, izjavio je za portal "Avaza" Nermin Džindić (SBB), federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Podsjetimo, Dom naroda je usvojio Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji, kojima se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW. Za ovaj zakon su glasala 33 delegata, jedan je bio suzdržan.


- Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH kojim smo predložili zabranu planiranja i izgradnje novih malih hidroelektrana u Federaciji štitimo naše rijeke, naš okoliš, a samim tim i naše građane od brojnih negativnih posljedica.

I zato su u pravu svi koji kažu da ovo jeste historijska odluka. Hvala svim partnerima i aktivistima koji su prepoznali važnost i pomogli u donošenju ove odgovorne odluke.

Očekujem da ćemo na isti način imati i konsenzus i podršku svih za provedbu bitnih reformskih zakona i projekata koje Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva provodi u jačanju naših kapaciteta obnovljivih izvora energije, poput što jačeg korištenja solarne i energije vjetra - poručio je Džindić za portal "Avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.