BERLIN

Adis Ahmetović poručio u Bundestagu: Koncept konstitutivnih naroda je propao

Želimo osigurati suverenitet i teritorijalni integritet BiH, istakao je

Adis Ahmetović. Printscreen

H. J. I.

8.7.2022

Njemački Bundestag raspravlja danas o Bosni i Hercegovini, a na dnevnom redu su odluka vlade o upućivanju vojnika u misiju EUFOR/Althea, kao i rezolucija o situaciji u našoj zemlji.

Ispred SDP Njemačke obratio se Adis Ahmetović. Čovjek mnogo toga gradi ali nema ničeg vrijednijeg od mostova, počeo je svoj govor citatom nobelovca Ive Andrića.


- Uvijek je važno graditi mostove a fundament je naš demokratski poredak. BiH želi konstrukciju na slobodi, blagostanju i stabilnosti. Zbog toga je ovaj zahtjev važan za osiguranje budućnosti ove mlade demokratije. Sadržaj zahtjeva izazvao je diskusiju, imali smo napade koji su bili rasistički ali to je signal da smo pogodili. Naš zahtjev ima 22 tačke. Želimo se vratiti u misiju Althea, želimo spriječiti nastajanje trećeg entiteta. Želimo osigurati suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Koncept konstitutivnih naroda je propao. Moramo imati jedan glas za sve u BiH. Mora vrijediti jednakost za sve. Moramo podržati BiH na putu ka EU - kazao je između ostalog Ahmetović.

I drugi se zastupnici u Bundestagu obraćaju sa analizima stanja u BiH gdje se danas očekuje usvajanje rezolucije o BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.