DAN SJEĆANJA NA GENOCID

Turković uputila instrukciju: Zastave u svim predstavništvima 11. jula trebaju biti na pola koplja

Sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH su u obavezi da pošalju cirkularnu notu

Bisera Turković. AGENCIJE

A. O.

8.7.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, imajući u vidu Rezoluciju Evropskog parlamenta od 9. januara 2009. godine kojom se poziva da se 11. juli u cijeloj Evropskoj uniji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, te uvažavajući rezolucije i stavove drugih zemalja širom svijeta, i presude međunarodnih sudova, da postupaju na sljedeći način.

Kako se navodi sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine (uključujući rezidencije ambasadora-šefova DKP misija) su na dan 11.07.2022. godine dužna da spuste zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola. Kako je saopćeno, sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH su u obavezi da pošalju cirkularnu notu (obavijest, svima na znanje) o obilježavanju 27. godišnjice genocida nadležnim ministarstvima vanjskih poslova u zemlji prijema i zemljama koje pokrivaju nerezidentno, odnosno međunarodnim organizacijama pri kojima su akreditirane, te svim stranim DKP-ima u zemlji prijema i inostranim misijama akreditiranim pri pomenutim međunarodnim organizacijama.

Također, naglašeno je da sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine, istovremeno, su u obavezi da na prigodan i dostojanstven način, sa pijetetom, obilježe 11. juli 2022. godine, kao Dan sjećanja na nevine žrtve genocida sa šireg područja Srebrenice i Podrinja, kao i na sve ostale nevine žrtve sa prostora Bosne i Hercegovine, regije, te cijelog svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.