ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: Rezolucija Bundestaga u funkciji muslimanskog nacionalizma

BiH je neuspješan eksperiment međunarodne zajednice i tu ne pomažu ni deklaracije ni rezolucije poput ove - kazao je Dodik

Milorad Dodik. Arhiv

Srna / D.H.

8.7.2022

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je Rezolicija njemačkog Bundestaga nepotrebna, puna netačnih kvalifikacija i u funkciji je muslimanskog nacionalizma.

- BiH je neuspješan eksperiment međunarodne zajednice i tu ne pomažu ni deklaracije ni rezolucije poput ove. Ako su krivci za neuspjeh BiH Milorad Dodik i Dragan Čović, zašto je BiH imala najprije građanski rat u kojem se nisu pitali Dodik i Čović, a zatim godine protektorata, u kojima se opet nisu pitali Dodik i Čović? Zato i ovu rezoluciju vidim kao još jedno zamazivanje očiju, ovoga puta njemačkoj javnosti - istakao je Dodik upitan da prokomentariše rezoluciju "Podrška BiH na putu u bolju budućnost", koju je usvojio Bundestag, u kojoj su pominju Dodik i Čović kao političari čije djelovanje je usmjereno ka "uništavanju BiH" kao zemlje različitih naroda.

Svaka ovakva ili slična rezolucija, naglasio je Dodik, hrana je muslimanskim nacionalistima koji pod izgovorom demokratije traže ukidanje prava naroda, na čemu BiH i počiva.

- Da Njemačka zaista želi dobro BiH, kako govore, uložili bi svoj uticaj u EU i dali status kandidata BiH. Ovako je lakše pisati bespredmetne rezolucije koje nikome nisu od koristi, osim onima koji se hrane ovakvim međunarodnim aktivnostima, a to su muslimanski nacionalisti - konstatovao je Dodik.

Bundestag je usvojio rezoluciju "Podrška BiH na putu u bolju budućnost" kojom se od njemačke Vlade traži da se u EU založi za "sankcije protiv onih koji potkopavaju teritorijalnu integritet i ustavni poredak BiH".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.