IZAZIVANJE MRŽNJE

U neumskom naselju Rabrani uz mesdžid jutros osvanuli prijeteći grafiti

Džemtalije su, prema riječima Amer ef. Beće, u potpunoj nevjerici i nelagodi doživjeli ovaj necivilizacijski čin

Na zgradi starog mekteba sprejem je napisano HVO. Fena

A. Č. / Fena

9.7.2022

Vjernicima u neumskom naselju Rabrani bajramsku radost jutros je pomutio grafit kojeg su nepoznate osobe ispisale na objektu uz tamošnji mesdžid.

Na zgradi starog mekteba sprejem je napisano HVO, a na drugom objektu, u neposrednoj blizini, napisano je slovo U. S mesžida je skinuta i odnesena zastava Islamske zajednice koja se tradicionalno ističe prilikom svih vjerskih praznika, priopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

Džemtalije su, prema riječima Amer ef. Beće, u potpunoj nevjerici i nelagodi doživjeli ovaj necivilizacijski čin koji ima za cilj prijetnju, zastrašivanje i izazivanje nacionalne mržnje.


Bajram namazu u Rabranima je prisustvovalo oko 40 osoba od kojih se gotovo polovina njih nalazi na ljetovanju u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru. Slučaj su prijavili Policijskoj upravi u Neumu iz koje su im kazali da će njihove ekipe izaći na mjesto događaja i napraviti uviđaj, dodaje se.

- Neće nas ovo pokolebati u našim odlučnim namjerama da gradimo, unaprjeđujemo i razvijamo naš vjerski život. Od policijskih organa očekujem da što prije pronađu počinitelje, a od načelnika Neuma, koji bi trebao biti načelnik svih građana u Neumu, pa i Bošnjaka u Rabranima, da dođe i posjeti ih. To bi bila gesta odgovornog političkog nositelja lokalne vlasti. Kao muftija pozivam ga da što skorije zajedno posjetimo ovo mjesto - izjavio je u vezi incidenta u Rabranima mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.