BAŠČARŠIJA

Bajramsko raspoloženje na sarajevskim ulicama: U šetnji najviše turista, zabavljaju ih trubači

Izuzetno ugodna atmosfera, osjećam se preporođeno svaki put kada dođem u Sarajevo, posjećujem ovaj grad već treći put, kaže Nefes

Piše: N. Ć.

9.7.2022

Praznična atmosfera - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Bajramsko popodne mnogi građani Sarajeva provode u svojim kućama i sa svojim porodicama.

Ekipa "Avaza" prošetala je ulicama Sarajeva u popodnevnim satima prvog dana Kurban-bajrama, a u centru smo zatekli većinom turiste.

Najljepša atmosfera je na Baščaršiji, kod poznate gradske česme u sklopu Gazi Husrev-begove džamije, koja ima svoju posebnu priču.


Natips na ploči iznad poznate česme. N. Ćorović

Legenda o sarajevskoj česmi

Poznata sarajevska česma u Sarajevu kod Gazi Husrev-begove džamije krije i legendu koja se već dugi niz godina prenosi među sarajevskom rajom. U toku ljetnih vrućina, često se stvori red turista, koji odluče da se osvježe. A dok se osvježavaju, ne slute da su možda upravo oni ti koji će potvrditi ovu legendu.

Legenda kaže da će se putnik koji se napije vode sa ove česme sigurno nekada vratiti u Sarajevo jer ovog grada svakom posjetiocu uvijek je malo. 

Elif Nefes iz Turske. N. Ćorović

Turistiknja uputila čestitke

Porazgovarali smo s turistkinjom koja već treći put posjećuje naš grad. Dok je čekala svoje prijatelje, Elif Nefes iz Turske kazala nam je da je odlučila da se malo osvježi.

- Izuzetno ugodna atmosfera, osjećam se preporođeno svaki put kada dođem u Sarajevo. Naravno da sam čula za ovu legendu i evo, ja sam se vratila, i uvijek ću se vraćati. Danas je poseban dan, poželjet ću sretan Bajram svim dobrim ljudima, a zajedno sa svojim društvom želim obići još neka zanimljiva mjesta vašeg grada – kazala nam je Elif.

Brojne turiste u centru grada zabavljali su i trubači koji su, tradicionalno, na sarajevskim ulicama tokom Bajrama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.