STEČAJNI POSTUPAK

Fructa trade odustala od fabrike cijevi Unis, pravo kupovine stiče firma Feromaster

Potvrdio je to Glasu novoimenovani stečajni upravnik Unisa Dragan Danilović, dodavši da će danas obavijestiti firmu Feromaster, čija je ponuda od 27,15 miliona KM bila drugorangirana

Fructa trade odustala od fabrike cijevi Unis. Ilustracija

H. J. I.

10.7.2022

Trgovački lanac Fructa trade iz Dervente nije uplatio 27,2 miliona KM za imovinu fabrike cijevi Unis u stečaju u predviđenom roku, čime pravo kupovine stiče drugorangirana ponuda.

Potvrdio je to Glasu novoimenovani stečajni upravnik Unisa Dragan Danilović, dodavši da će danas obavijestiti firmu Feromaster, čija je ponuda od 27,15 miliona KM bila drugorangirana.

- Fructa trade nije uplatila novac, niti mi se iko iz tog preduzeća javljao. Obavijestit ću drugoupisanu firmu i oni imaju 30 dana da uplate iznos koji su ponudili - rekao je Danilović.


Problemi u fabrici trajali godinama

Dodao je da ukoliko nakon isteka mjesec dana firma Feromaster ne uplati ponuđeni iznos, imovina nekadašnjeg privrednog giganta ide ponovo na doboš.

Danilović, koji je na mjestu stečajnog upravnika zamijenio Lazu Đurđevića, rekao je da sva ova dešavanja odugovlače stečajni postupak, te da je pitanje kada će stečaj biti okončan.

Problemi u fabrici cijevi trajali su godinama. Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala, pa je u veoma kratkom roku propao.


Imovina procijenjena na više od 40 miliona KM

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena je na više od 40 miliona maraka.

Prva prodaja je propala jer nije bilo ponuda, a potom je drugo usmeno nadmetanje održano 6. juna, kada je imovina bila ponuđena za 13,5 mil KM i pojavila su se četiri kupca, od kojih je najbolju ponudu dala kompanija Fructa trade, odnosno duplo više od najniže cijene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.