VIDEOPORUKA

Visoki predstavnik Borelj: Majke su heroine Srebrenice, služe nam kao inspiracija, mir ne možemo uzimati zdravo za gotovo

Dok čuvamo Srebrenicu u našem srcu, EU stoji uz BiH i Zapadni Balkan, rekao je Borelj

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj. Printscreen

Piše: Reporteri Dnevnog avaza

11.7.2022

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) poslao je videoporuku koja je emitirana na komemoraciji u Potočarima povodom 11. jula - Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Danas se sjećamo žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, jednog od najgorih zločina i jednog od najtamnijih poglavlja u modernoj historiji Evrope. Mi dijelimo tugu sa porodicama onih koji su brutalno ubijeni i u našim srcima čuvamo hrabrost i snagu onih koji su preživjeli. Čiji su životi promijenjeni zauvijek. Nikada mir ne možemo uzimati zdravo za gotovo. Moramo učiti iz prošlosti i raditi svaki dan da očuvanju mira, ljudskog dostojanstva i univerzalnih vrijednosti. Nema mjesta za poricanje genocida, revizionarizam i veličanje ratnih zločinaca.

Ne može doći do pomirenja bez priznavanja zločina i sudski utvrđenih činjenica. Majke Srebrenice nam služe kao inspiracija, njihova težnja ka istini i pravdi dok su tražile svoje voljene postala je simbol dostojanstva i neumorne borbe protiv zločina i mržnje, njihova želja da vide budućnost za nove generacije koja će biti zasnovana na istini, pokajanju, ali i oprostu, zaslužuje naše divljenje i naše poštovanje. One su heroine Srebrenice.

Moramo neumorno raditi na pomirenju, politikama, školama, u gradskim vijećnicama, u svakodnevnom životu. Dok zajedno gradimo zajedničku budućnost, moramo se suočiti s prošlošću. Istinski pogledati budućnost odlučno i fokusirati se na omladinu i budućnost budućih generacija.

Dok čuvamo Srebrenicu u našem srcu, EU stoji uz BiH i Zapadni Balkan, EU je izgrađena kao zajednički mirovni projekt i želimo da BiH pristupi EU. No, to uveliko zavisi od liderma ove zemlje i njihove odlučnosti da slušaju ljude i da stave mir, međusobno razumijevanje i dijalog u vrh svojih prioriteta - poručio je Borelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.