SUD BIH

Predmet "Dobrovoljačka": Svi optuženi se izjasnili da nisu krivi

Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika

Piše: S. S.- B.C.

12.7.2022

U Sudu Bosne i Hercegovine završeno je ročište na kojem se 10 bivših visokih dužnosnika Armije RBiH i policije RBiH izjasnilo o krivici u predmetu "Dobrovoljačka".

Svi optuženi su se izjasnili da nisu krivi. 

Jusuf Pušina - Avaz
Fikret Muslimović - Avaz
Fikret Muslimović - Avaz
Ejup Ganić - Avaz
Zaim Backović - Avaz
+3

"Nisam razumio optužnicu"

Na pitanje sudije Brace Stupara, jesu li razumjeli optužnicu, Bakir Alispahić je rekao da nije. 

 - Čitao sam je pet puta ali je nisam razumio - rekao je Alispahić.

Podsjetimo, u ovom predmetu optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Bakir Alispahić Enes Bezdrob, Ismet Dahić, Jusuf Pušina i Mahir Žiško.

- Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina - saopćili su tada iz Tužilaštva BiH.

"Ne može se zaključiti da su zločini počinjeni"

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, saopćeno je ranije z Tužilaštva BiH.

Asim Crnalić, advokat optuženog Bahte, rekao je novinarima po izlasku iz sudnice da "onaj ko je napadnut ima se pravo braniti"

 - U principu, onaj koji se brani, rijetko čini zločine. Ovdje je takva situacija da ne postoje okolnosti iz kojih se može zaključiti da su zločini počinjeni. Oni koji ne vjeruju, nek dobro pogledaju šta je rekao general Kukanjac - kazao je Crnalić.

Na pitanje da li je riječ o politički motiviranom procesu, rekao je:

- Ne bih u tu sferu ulazio. Ja sam pravnik i nekoliko puta sam rekao da ja kao pravnik govorim o tome da je optužnica politički motivirana, onda to praktički pokazuje da ja nemam argumente za odbranu - rekao je Crnalić.

Asim Crnalić: Onaj koji se brani rijetko čini zločine. S. SPAHIĆ

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.