HEROD ODBRANE BIH

Obilježena 18. godišnjica smrti generala Mirsada Sedića

Odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima 1998. godine kao pripadnik Zajedničke komande Vojske Federacije BiH, te ratnim priznanjem značkom "Zlatni ljiljan" 1996. godine, kao pripadnik 511. slavne brdske brigade

Mirsad Sedić. Arhiva

H. J. I.

12.7.2022

U organizaciji Udruženja generala Bosne i Hercegovine, danas je u haremu Ali-pašine džamije obilježena 18. godišnjica smrti generala Mirsada Sedića.

Među ostalim, obilježavanju je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je tom prilikom položio cvijeće na mezar heroja odbrane BiH.

General Sedić rođen je 4. januara 1956. godine u Arapuši, u općini Bosanska Krupa. Vojnu gimnaziju završio je u Mostaru, a Vojno-tehničku vazduhoplovnu akademiju 1977. godine u Sarajevu. Početkom 1992. godine uključio se u Armiju Republike BiH. Bio je zamjenik komadanta Petog korpusa, a zatim i komadant 511. slavne bosanskokrupske brigade.

Odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima 1998. godine kao pripadnik Zajedničke komande Vojske Federacije BiH, te ratnim priznanjem značkom "Zlatni ljiljan" 1996. godine, kao pripadnik 511. slavne brdske brigade.

Posthumno, 2004. godine, generalu Mirsadu Sediću, dodijeljeno je najviše općinsko priznanje Plaketa "17. septembar" - za izuzetan doprinos u oslobađanju općine Bosanska Krupa, značajan doprinos u razvoju općine u postratnom periodu, te doprinos u ustrojstvu jedinstvenih Oružanih snaga u BiH, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.