NASELJE VIKIĆI

Bihać: Kako bi izvezli borovnice, umjesto 500 metara, do granice moraju 200 km

Ove godine očekuju urod od oko 18 tona sibirske borovnice

Plantaža je otvorena i za građane. Agencije

H. J. I.

12.7.2022

Nusret Sušić vlasnik je plantaže sibirske borovnice koja se na 2,5 hektara prostire u bihaćkome naselju Vikići, a koja je ujedno i najveća na tome području, piše Večernji list BiH.

Radi se intenzivno. Od podizanja prvih nasada ovoga bobičastog voća prije sedam godina obitelj Sušić je uz velika ulaganja prešla dug i zahtjevan put. Danas je to moderna plantaža na kojoj se ove godine očekuje urod od oko 18 tona sibirske borovnice. Berba je već počela i trajat će oko mjesec dana, a uz berače koji rade svakodnevno, otvorena je i za građane koji je mogu posjetiti i sami konzumirati, ali i nabrati plodove borovnice po povoljnim cijenama.


Cijena borovnice ostala ista

Mnoštvo redova sadnica borovnice zasađeno je u posudama, sa stalnim sustavom navodnjavanja vodom bez klora i zaštićene mrežama od leda, ali i ptica koje također vole ovo bobičasto voće. Slika je to ove uređene plantaže smještene u Unsko-sanskom kantonu na kojoj članovi porodice Sušić rade intenzivno posljednjih nekoliko godina. Ipak, prema tvrdnjama vlasnika Nusreta Sušića, njihova uspjeha ne bi bilo bez pomoći sezonskih radnika koji su ovdje svakodnevno čim počne berba.

– Berem već petu godinu. Nije teško. Kada se umorimo, sjednemo sat-dva. Uspijem nabrati između četrdeset i pedeset kilograma – kaže Ekrema Handanović, radnica na plantaži borovnica. Jasmina Sušić, radnica na plantaži, kaže kako je zadovoljna. 

– Sve je dobro. Bude kako se dogovorimo. Ipak, sve se ispoštuje. Svi smo blizu u susjedstvu i sve je korektno – kaže Jasmina. Uz ostale, i za ovu su proizvodnju enormno povećani troškovi u odnosu na proteklu godinu.

Cijena borovnica ipak je ostala ista jer, prema riječima vlasnika, domaćem stanovništvu žele omogućiti da mu njihovo voće bude pristupačno.

– Domaće stanovništvo treba doći na plantažu i sve vidjeti. Jednostavno, mi smo je nedavno otvorili da se može doći, nabrati i konzumirati po značajno nižim cijenama jer, ipak, znamo da je stanovništvu, što se tiče financijske situacije, jako teško – kaže ovaj vlasnik plantaže sibirske borovnice.


Prirodni sokovi i džemovi

Ono što je problem Sušića, kao i ostalih proizvođača, kako doznajemo, jest plasman proizvedenoga. Dok je domaće tržište premalo, izvoz je značajno otežan jer se svježe borovnice, umjesto svega nekoliko kilometara udaljenog Graničnog prijelaza Izačić, moraju voziti gotovo 200 kilometara na prijelaz u Bosansku Gradišku.

– Opet se vraćamo na to, kupovna moć našeg stanovništva je mala. Znamo kako je veliki problem u državi. Naime, preko same granice koja je tu udaljena 500 metara ne možemo izvesti ništa, a imamo mogućnost izvoza u Zagreb. Ljudi traže, ali kad se mora ići u Gradišku, gdje se treba čekati tri dana, to su enormni problemi – kaže vlasnik Sušić.

Suočeni s navedenim problemom, Sušići su se odlučili za preradu borovnica koje se ne prodaju u svježem stanju. Od ovoga ekološki uzgojenog voća nastaju potpuno prirodni sokovi i džemovi. Jeftinija varijanta Ono što je problem jest taj što domaći ugostitelji još uvijek radije biraju jeftiniju varijantu, premda, s dolaskom većeg broja turista, zasigurno ima prostora i za plasman nešto skupljih domaćih proizvoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.