ZAJEDNIČKA KOMISIJA

Vijeće naroda i Narodna Skupština RS-a o zakonu o zaštiti ćirilice

Predstavnici bošnjačkog naroda ranije su ocijenili da je ovaj zakon diskriminirajući jer se favorizuje jedan narod, jedno pismo i jedan jezik

Sjednica zajedničke komisije oba doma RS-a. SCREENSHOT: BHRT

S. S. / BHRT

13.7.2022

U toku je sjednica Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a na kojoj bi trebalo da bude usaglašen tekst Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, na koji su predstavnici bošnjačkog naroda uložili veto i pokrenuli zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. 

Na sjednici Vijeća naroda 27. juna nije postignuta saglasnost u vezi ovog zakona, zbog čega je upućen na razmatranje Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i NSRS. Zakonom se predviđa da sve institucije i preduzeća koja se finansiraju iz javnog novca budu obavezni da upotrebljavaju ćirilično pismo, a isto se odnosi i na manifestacije koje se finansiraju iz javnog novca. Čak su previđene i novčane kazne.

Zakonom se, navedeno je, sistemski uređuje zaštita, očuvanje i upotreba ćiriličnog pisma kao nematerijalnog kulturnog naslijeđa. Predstavnici bošnjačkog naroda ranije su ocijenili da je ovaj zakon diskriminirajući jer se favorizuje jedan narod, jedno pismo i jedan jezik. U Ustavu Bosne i Hercegovine, naveli su, ravnopravna su dva pisma, a službeni jezici su jezici srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko danas na Zajedničkoj komisiji ne bude postignuta saglasnost, predstavnici bošnjačkog naroda, kako su ranije najavili, uputiće ovaj zakon na razmatranje Ustavnom sudu Republike Srpske i očekuju da ga on stavi van snage. Ukoliko to ne učini, biće upućena apelacija prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, piše BHRT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.