ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Komšić: Vlasti RS moraju prestati sa divljačkom praksom vrijeđanja žrtava

Potpuno je neljudski i necivilizacijski onemogućavati one koji su preživjeli genocid da odaju počast svojim najbližima na mjestu stratišta, istakao je Komšić

Željko Komšić. Arhiva

H. J. I.

13.7.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da je necivilizacijski onemogućavati preživjele u genocidu da odaju počast najmilijima na mjestima stratišta, kao što je danas bio slučaj u Kravici.

- Potpuno je neljudski i necivilizacijski onemogućavati one koji su preživjeli genocid da odaju počast svojim najbližima na mjestu stratišta. Treba samo zamisliti kakva bi reakcija uslijedila kada bi neko samo naišao na ideju da se žrtvama Holokausta zabrani odavanje počasti onima koji su ubijeni. Vlasti entiteta RS moraju prestati sa divljačkom praksom vrijeđanja žrtava, kako zbog samih žrtava tako i zbog naroda za kojeg tvrde da ga predstavljaju, a uvijek ga i iznova sramote - kazao je Komšić.

Podsjetimo, u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima 1995. godine, majke Srebrenice i preživjeli obišli su danas mjesta masovnih ubistava hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka. Na mjestu gdje su počele prve egzekucije, u Kravici, dočekala ih je zaključana ograda nekadašnje Zemljoradničke zadruge. Mnoga stratišta i dalje nisu obilježena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.