ZADUŽENJA

FBiH prodaje trezorske zapise i obveznice za finansiranje budžetskih rashoda

Služe za krpljenje budžetskih rupa, brži su, efikasniji i jeftiniji nego posuđivanje novca od banke, ako se radi o prispijeću između 60 i 90 dana, objašnjavaju stručnjaci

A. Č. / BHRT

Federacija BiH se zadužila 180 miliona maraka

Foto: Ilustracija


Kroz prodaju obveznica ili trezorskih zapisa posljednji mjesec, Federacija BiH se zadužila 180 miliona maraka. Iz Federalnog ministarstva finansija kažu nam da ta sredstva nisu namijenjena za neki konkretan projekt već služe za finansiranje budžetskih rashoda i održavanje ciljanog nivoa likvidnosti Budžeta Federacije BiH. 

Šta to zapravo znači?

Riječ je o prodaji trezorskih zapisa i obveznica. Ako uzmemo podatke od polovine šestog mjeseca do danas, dobit ćemo ukupan iznos od 180 miliona maraka. 

Trezorski zapisi

Na upit BHRT-a zašto se Federacija zadužuje i za šta se koriste ova sredstva iz Federalnog ministarstva finansija odgovaraju:

- Sredstva prikupljena izdavanjem trezorskih zapisa i obveznica Federacije BiH nisu namijenjena za neki konkretan projekt već služe za financiranje budžetskih rashoda i održavanje ciljanog nivoa likvidnosti Budžeta FBiH.

Ovo je posljednja informacija objavljena na stranici Federalnog ministarstva finansija. Vlade bilo gdje u svijetu, pa i kod nas, posežu za trezorskim zapisima da bi postigle likvidnost kada su prihodi poreza manji od rashoda u jednom periodu. Služe za krpljenje budžetskih rupa, brži su, efikasniji i jeftiniji nego posuđivanje novca od banke, ako se radi o prispijeću između 60 i 90 dana, objašnjavaju stručnjaci.

- A ako se radi o trezorkim zapisima sa dospijećem većim od 90 dana, što se približavamo magičnoj brojci od jedne godine, trezorski zapisi više nisu trezorski zapisi nego trezorske obveznice, on postaje skuplji i skuplji, i mogu biti gora opcija od posuđivanja od banke - pojašnjava Sanel Halilbegović, profesor na internacionalnom univerzitetu Burč.

Dio novca vratiti građanima

Prihodi poreza u BiH nikad nisu bili veći, ali ne zahvaljujući dobrim menadžerskim potezima politika, nego osiromašenjem građana kroz visoke cijene. Zato bi trebalo dio tog novca vratiti građanima.

No vlada će ipak, čini se, dati hedije i to jednokratnu novčanu pomoć od po 100 maraka za 531 hiljadu stanovnika: penzionerima, boračkoj populaciji osobama sa invaliditetom, te civilnim žrtvama rata. Neki će dobiti i prehrambene pakete u vrijednosti od 500 maraka.

NA VRH

Podijeli članak na