PREDSJEDNIK SDS-A

Šarović: Tražio sam da Šmit stavi moratorijum na odluku o zabrani negiranja genocida

Da na odluku (bivšeg Visokog predstavnika Valentina) Incka stavi moratorij od nekoliko godina i da da šansu političarima u BiH da se dogovore o ovom pitanju, rekao je

Mirko Šarović: Sada sa Šmitom ne bih razgovarao. DEJAN RAKITA / PIXSELL

Avaz.ba

14.7.2022

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je tražio da Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit stavi moratorijum na Zakon o zabrani negiranja genocida, dok se političari u BiH ne dogovore o tom pitanju. 

- Tražio sam da Šmit stavi van snage odluku o zabrani negiranja genocida. Da na odluku (bivšeg Visokog predstavnika Valentina) Incka stavi moratorij od nekoliko godina i da da šansu političarima u BiH da se dogovore o ovom pitanju - rekao je Šarović, saopćeno je iz SDS-a. Navodeći da „ne bi bio smak sveta da se stavi moratorijum na Inckovu odluku”, on je naglasio da bi u tom slučaju bio spreman razgovarati s Šmitom.

Odluka Incka je reakcija na ranija dešavanja

- Kad kažem da bih razgovarao sa njim na temu moratorijuma na Inckovu odluku, to ne znači da bih ga priznao za Visokog predstavnika i da može da koristi bonska ovlaštenja - naveo je Šarović, prenosi Beta.

Lider SDS-a smatra da je Incko "iz sopstevene osvete zbog nekih ranijih dešavanja nametnuo odluku o zabrani negiranja genocida".

Incko je bio zaboravljena ličnost

- Incko je bio zaboravljena ličnost i niko ga u ovoj zemlji nije primao. I onda je nametnuo zakon i svi relevantni politički faktori iz RS-a su se okupili i donijeli neke odluke koje su u tom trenutku bile jedine moguće - kazao je Šarović. 

Dodao je da sada sa Šmitom ne bi razgovarao, jer je, kako je naveo, kriza oko Inckovog zakona morala biti riješena u prva tri mjeseca nakon nametanja odluke. Krajem jula prošle godine, nekoliko dana prije nego što mu je okončan mandat u BiH, Incko je nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.