NIGDJE KAO U DOMOVINI

Bio bankar u Londonu, pa se vratio u BiH: Pokrenuo farmu na Bjelašnici

Vratio sam se na bosanskohercegovačke planine kao bankar, da radimo, gradimo i uspostavimo novi sistem vrijednosti u našoj državi Bosni i Hercegovini, rekao je

Sejfudin Hodžić, direktor Farme Bjelašnica: Vratio sam se iz Londona. SCREENSHOT: VLADA KS

S. S.

14.7.2022

Priče uspješnih i ostvarenih osoba koji se vraćaju sa užitkom u Bosnu i Hercegovinu kako bi gradili nešto novo stalno iznenadi i oduševi. Jedan od njih je Sejfudin Hodžić koji je bio bankar u Londonu i sve to zamijenio za život na planini. I to na Bjelašnici u svojoj rodnoj BiH.

Kako ovaj direktor Farme Bjelašnica najavljuje - sve je to sa ciljem rađanja novog sistema koji itekako može doprinijeti i ovdašnjim poljoprivrednicima.

Sistem "krava i tele"

- Iz Londona sam se vratio na bosanskohercegovačke planine kao bankar, da radimo, gradimo i uspostavimo novi sistem vrijednosti u našoj državi Bosni i Hercegovini - poručio Sejfudin Hodžić.

Ova farma, kaže direktor, ima namjeru da započne novu industriju, a to je razvoj sistema "krava i tele".

Takav sistem, pojasnio je Hodžić, podrazumijeva da krave pasu čistu bosansku travu, slobodno šetaju, a cilj je organski proizvoditi crveno meso za bh. tržište.

Trenutno ima 10 grla

Hodžić je, uz pomoć podsticaja Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, uspio napraviti farmu na kojoj je trenutno deset grla, a najavljuje kako će ih dogodine biti stotinu, i to francuske pasmine "Salers" koja podnosi nadmorske visine od 1.500 metara, kao i niske temperature do – 30 stepeni.

- Bez obzira na svu onu modernu civilizaciju, kako je zovu na zapadu, ipak, nema nigdje lijepog života kao na svom kraju, u svojoj domovini - zaključio je Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.