VOJNI POLIGON

Mijo Krešić posjetio pripadnike Oružanih snaga BiH i SAD na Manjači

Ova aktivnost razmjene iskustava za izvidničke i helikopterske postrojbe samo je korak naprijed, rekao je Krešić

Sa održanog susreta. MO BIH

A. O.

14.7.2022

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić u četvrtak 14. jula 2022. godine, posjetio je pripadnike Oružanih snaga BiH i Sjedinjenih Američkih Država, koji od 7. jula na vojnom poligonu Manjača učestvuju u planiranoj bilateralnoj razmjeni vojnih iskustava.


Uspješan događaj

U okviru NATO-ova programa Partnerstvo za mir, a u cilju jačanja međusobne interoperabilnosti, oko 90 vojnika iz borbenog tima 173. brigade američke vojske, 12. borbene zrakoplovne brigade američke vojske i Nacionalne garde Marylanda do 20. srpnja 2022. godine zajedno rade sa izvidničkim vodovima iz 4., 5., i 6. brigade OS BiH.

Razmjena iskustava u kojoj sudjeluje nešto više od stotinu pripadnika OS BiH, uključuje i upotrebu helikoptera, pa je zamjenik ministra Krešić iskoristio prigodu te prije Manjače posjetio Brigadu taktičke potpore i 2. helikopterski skvadron OS BiH u Rajlovcu, čiji ga je novonabavljeni helikopter UH-1H-II Huey II nakon toga prevezao do Manjače. Pripadnici OS SAD na raspolaganju imaju i svoja tri helikoptera opće namjene UH-60 Black Hawk.

- Danas smo svjedočili još jednom uspješnom planskom događaju bilateralne suradnje BiH i SAD-a u sektoru obrane - rekao je Krešić tijekom posjeta Vojarni OS BiH „Mika Bosnić“ na Manjači. 

Dodao je da SAD kao strateški partner BiH u sektoru obrane, unutar godišnjih planova bilateralne obuke, kontinuirano pruža potporu poboljšanju interoperabilnosti, obučenosti i borbene spremnosti različitih postrojbi OS BiH, na svim razinama. 


Razmjena iskustava

- Ova aktivnost razmjene iskustava za izvidničke i helikopterske postrojbe samo je korak naprijed u unaprijeđenju sposobnosti OS BiH. Događaj je značajan za naše pripadnike, jer stječu iskustvo rada na najsuvremenijoj opremi koju koriste američke snage u operacijama izviđanja i zračnih vježbi - kazao je.

Očekuje da će ovom zajedničkom aktivnošću OS BiH i SAD naša interoperabilnost i stepen bojeve spreme naših postrojbi biti podignut na višu razinu.

- Bez obzira na složene okolnosti u kojima naše oružane snage rade, očekujem da će se sve zajedničke aktivnosti provesti na kvalitetan način te biti temelj za nastavak i podizanje na višu razinu i sad već uspješne bilateralne vojne suradnje BiH i SAD u ovom turbulentnom razdoblju, prepunom rizika za mir i sigurnost - zaključio je zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.