KORONAVIRUS

Drljević: Novi soj vrlo rijetko ide na pluća, glavni simptomi grlobolja i malaksalost

Simptomi što su bili karakteristični za ranije sojeve se također javljaju, ali u manjem obimu, rekao je Drljević

Ednan Drljević. Federalna

H. J. I.

14.7.2022

Koronavirus u našoj zemlji ponovo je aktivan. U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije prijavljeno je 765 uzoraka, od kojih je 185 pozitivno na koronavirus, a prijavljen je i jedan smrtni ishod.

Prema riječima stručnjaka, situacija nije alarmantna, ali se apeluje na građane da se pridržavaju svih mjera koje su i dalje na snazi, kao što je nošenje maski u zdravstvenim ustanovama, staračkim domovima, te obavezna higijena ruku, piše Federalna.ba.

Ove mjere neophodne su i zbog svih drugih zaraznih bolesti, kao što su gripa i majmunske boginje.

- Mi još imamo istu kliničku sliku što se tiče omikron soja kao što je bilo ranije i mi pretpostavljamo da je i kod nas u cirkulaciji B A45 virus, on zahvata uglavnom gornje disajne puteve i jedan od glavnih simptoma, osim temperature, jesu bolovi u grlu, opća slabost, malaksalost, bolovi u kostima. Simptomi što su bili karakteristični za ranije sojeve se također javljaju, ali u manjem obimu, dok se vrlo rijetko spušta na pluća, tako da mi radimo redovno snimke pluća kod oboljelih i ukoliko ne nađemo promjene na plućima, ti pacijenti se smatraju lakšim i idu na kućno liječenje - kazao je Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice Abdulah Nakaš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.