ODAVANJE POČASTI

Pobili ih zloglasni Škorpioni: Sutra obilazak mjesta strijeljanja šestorice srebreničkih Bošnjaka u Trnovu

Na mjestu stradanja ni danas nema spomen-obilježja

Pripadnici "Škorpiona" zločin snimili kamerom. Screenshot

A. K.

16.7.2022

U okviru obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine programom je predviđeno da se u nedjelju, 17. jula 2022. godine obiđe mjesto strijeljanja šestorice srebreničkih Bošnjaka u Trnovu, kako bi se na taj način odala počast nevino nastradalim.


Snimljeno kamerom

Šestoricu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leđa, ubili su pripadnici srpske jedinice "Škorpioni" u julu 1995. godine u Trnovu. Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici "Škorpiona" su snimili kamerom. Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen, nakon čega je obišao svijet.

Na snimku se vidi se kako nekolicina pripadnika “Škorpiona”, od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvode šestoricu vezanih civila. Uz pogrdne riječi i uvrede, potom ih odvode u šumu, a zatim na proplanku pojedinačnim hicima i rafalima četvoricu ubijaju s leđa. Žrtvama na tlu, počinioci su potom iz neposredne blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su “Škorpioni” i njih ubili u obližnjoj polusrušenoj kućici.


Porodice obilaze

Na mjestu stradanja ni danas nema spomen-obilježja. Članovi porodica sutra će obići prostor na kojem su 17. jula 1995. godine strijeljana šestorica srebreničkih Bošnjaka u Godinjskim Barama, općina Trnovo.

- 10:55 Dolazak autobusa u Sarajevo (preko puta aerodroma)

- 11:00 Polazak autobusa iz Sarajeva

- 12:00 Dolazak autobusa u Trnovo

- 12:15 Učenje ašareta, polaganje cvijeća i učenje fatihe

- 13:00 Polazak autobusa iz Trnova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.