OTVORENO PISMO

Prof. dr. Nabil Naser pisao predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu: Narod u BiH je zabrinut

Naš narod zna da je ova vlast je protračila 26 godina uzalud i da nisu sposobni za ovakvu misiju, naveo je u pismu

Nabil Naser pisao Šarlu Mišelu: SOS cijelom svijetu za spas naše domovine. Avaz

A. Č.

17.7.2022

Poznati kardiolog i član Predsjedništva SBB-a prof. dr. Nabil Naser uputio je otvoreno pismo predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel).

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

- Narod u BiH je zabrinut. Nakon svih Vaših govora na Evropskom vijeću, Vaš zvanični odgovor Pahoru i izražavanje samo zabrinutosti u ovom historijskom trenutku ne odražava istinsku volju niti predstavlja konkretnu pomoć koja bi mogla biti sudbonosna za Bosnu i Hercegovini i čitav zapadni Balkan.

Prije skoro mjesec dana sam komentarisao potez predsjednika Slovenije gospodina Boruta Pahora koji je uputio zvanično pismo predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu u kojem poziva na brži proces proširenja na zapadni Balkan i da se Bosni i Hercegovini bezuvjetno dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

Narod želi da naša domovina bude u Evropskoj uniji

Moram priznati da sam bio jako sretan što je gospodin Pahor poslao takvo pismo sa konkretnim zahtjevom. Mislio sam da će odgovorni unutar Evropskog vijeća (EC) ipak ozbiljnije razmotriti zvaničan zahtjev zemlje koja je članica EU obzirom da je gospodin Pahor izuzetnom preciznošću postavio dijagnozu i predložio jedini pravi lijek za okončanje naše patnje koja traje posljednjih 25 godina.

Jučer sam nekoliko puta čitao odgovor gospodina Šarla koji je upućen Predsjedniku Pahoru dana 14.07.2022 godine iz Brisela na memorandmu Evropskog vijeća. Pokušavao sam shvatiti da li je moguće da veoma odgovorna osoba poput Šarla Mišela može potpisati takav odgovor ili je to dio skrivene agende EU za Bosnu i Hercegovinu. Uvjeren sam da je gospodin Pahor također bio iznenađen takvim odgovorom. Predsjednik Slovenije je postavio Šarlov odgovor na svom nalogu na Twitteru pa sam mogao ga u cijelosti mogao pročitati na izvornom engleskom jeziku.

Pa gospodine Šarl, bili ste kod nas u BiH bezbroj puta, posjetili ste nas, razgovarali sa ljudima, znate vrlo dobro šta narod u Bosni i Hercegovini misli i želi. Narod želi da naša domovina bude u Evropskoj uniji. Naš narod zna da je ova vlast je protračila 26 godina uzalud i da nisu sposobni za ovakvu misiju. Narod u BiH, gospodine Šarl je u februrau ove godine zbog nacionalističkih politika bio doveden na rub rata.

Najranjiviji dio Evrope

Narod, gospodine Šarl, je potpuno svjestan da našim plemenskim vođama ne odgovara da budemo u EU gdje je vladavina prava i zakona, jer po automatizmu podrazumijeva da će oni biti strpani u najstrožiji zatvor. Građani Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme su uputili vapaj cijeloj Evropi, uputili SOS cijelom svijetu za spas naše domovine.

To je izgleda jedino je čuo i razumio gospodin Pahor i naš najbolji susjed Slovenija. Kao građanin ove zemlje ne mogu prihvatiti da u ovim teškim trenucima za čitavu Evropu i zapadni Balkan niste prepoznali koliko je važno donijeti državničku i stratešku odluku i bezuvjetno dodijeliti BiH status kandidata za članstvo u EU, pa ako hoćete i primiti Bosnu i Hercegovinu u članstvu EU.

Uvjeren sam da Vam je u posljednje vrijeme postalo kristalno jasno da je Bosna i Hercegovina najranjiviji dio Evrope i da može biti sljedeća meta poslije Ukrajine. Zar niste shvatili da su sastanci sa našim plemenskim vođama u Sarajevu, Briselu ili bilo gdje drugo uzaludni. Zar se lično niste uvjerili da oni ne rade ništa za šta su izabrani. Zar niste shvatili da nas lažu i kradu.

Zar niste shvatili da su postali sami sebi svrha. Zar niste shvatili da je naš narod obrazovan, vrijedan, civiliziran i da ne zaostaje nimalo za drugim evropskim narodima. Zar niste shvatili da naša djeca odlaze kod Vas jer nemaju posla niti budućnost u svojoj zemlji. Zar niste shvatili da naši vrijedni visokoobrazovani građani i viskokvalificirani radnici napuštaju ovu zemlju zbog jedinog razloga a to osjećaj nesigurnosti.


Radite ono što ste obećali

Dobro Vi znate kakve potencijale ova zemlja ima, i kakav divan i vrijedan narod u njoj živi. Zar nakon svega nabrojanog u Vašem odgovoru insistirate na implementaciji 14 ključnih prioriteta. Vašim insistiranjem Vi nas kažnjavate i nagrađujete ove plemenske vođe i dajete im vjetar u leđa da su oni važni i neprikosnoveni.

Da su htjeli dijalog davnih dana bi to uradili, ali nažalost više im odgovara ovaj haos i raspiranje međunacionalnih tenzija i podjela. Gospodine Šarl nemojte se lično zalagati za njih i nemojte tražiti da se pomogne liderima u našoj državi jer nakon 25 godina patnje to govori da su beznadežen slučaj.

Takva pomoć može biti samo kobna za nas kao narod. Dozvolite mi da Vas podsjetim na ono što ste izjavili u Julu 2019 godine kada ste izabrani za predsjednika Evropskog vijeća. Tada ste kazali da je to velika odgovornost i zadaća koju ćete predano obavljati, citiram Vas:

- Moj je cilj ujedinjena Evropa u kojoj se poštuju nacionalne razlike. Solidarnost, sloboda i uzajamno poštovanje temelj su Evropske unije. To su vrijednosti koje ću zagovarati.

Onda samo tražim od Vas u ime naroda Bosne i Hercegovine da istinski radite ono što ste obećali, i da ne budite poput naših promašenih političkih vođa koji se uvijek deklarištu za nešto, a u praksi rade sasvim suprotno.

Moj savjet Vama, kao bivšem ministru unutarnjih poslova i državne službe, bivšem ministru za razvojnu suradnju i bivšem premijeru Kraljevine Berlgije te sadašnjem predsjedniku Evropskog vijeća da insistirate da se pomogne narodu Bosne i Hercegovine i proevropskim političkim snagama, a ne plemenskim vođama, jer Vaša blagovremena pomoć itekako je neophodna u ovim teškim vremenima prije nego što bude kasno - naveo je profesor Nabil Naser u otvorenom pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.