RUKOVODILAC UREDA

Dževad Hadžić za "Avaz": Hadž je protekao u lijepoj atmosferi, hadžije su zadovoljne

Sve moje kolege i saradnicu su izvršili perfektno svoje zadatke, rekao je Hadžić

Dževad Hadžić o hadžu. AVAZ

Piše: A. Ovčina

17.7.2022

Petu islamsku dužnost – Hadž, hadžije su obavile ove godine činjenjem vjerskih obreda u Meki (Mekki) i Medini.

Kako je za portal „Avaza“ kazao rukovodilac Ureda za hadž i umru Dževad Hadžić, sve je proteklo u najboljem redu.

- Mi smo pred samim povratkom. Danas je 24. dan, a prva grupa hadžija kreće sutra oko podne prema aerodromu. Propisi kod saudijskih vlasti su takve da moraju devet sati ranije doći na aerodrom. Dok dođu do Džede, dok prođu sve procedure, oko ponoći je prvi let za Sarajevo. Ta grupa dolazi oko 7 sati. Tada slijeće prvi avion u Sarajevo – rekao je Hadžić.


Stručni seminar

Druga grupa dolazi odmah nakon prve, a vremenska razlika je oko 45 minuta između dolaska. Kako navodi u toku dana i ostatak hadžija doći će u Sarajevo, dok posljednja grupa dolazi oko 8 sati u srijedu ujutro.

- U ta 24 sata sve naše hadžije će stići u Sarajevo – kazao je.

Naglasio je da je ovogodišnji hadž protekao u jako lijepoj atmosferi i izuzetno je zadovoljan kao šef Ureda za hadž i umru.

- Jako sam zadovoljan. Sve moje kolege i saradnicu su izvršili perfektno svoje zadatke, prije svega moji vodiči koje smo odabrali. Zapravo se sada pokazalo koliko je bio važan stručni seminar koji je trajao puna dva dana na kojem smo prošli kompletan put od naših mjesta, sela i gradova odakle su hadžije pa sve do hadža – kazao je.

Dodaje da su njegove kolege dobro obučene i dobro su obavili zadatke. Pohvalio je i doktore za koje kaže da su također odradili odličan posao, s tim što je kako kaže bila olakšavajuća okolnost da je bilo ograničenje dobne starosti na 65 godina i nije bilo većih zdravstvenih problema. Istakao je da je bilo nekoliko prehlada kod pojedinih osoba, ali da su to doktori sanirali veoma brzo.


Vrhunski smještaj

- Nismo imali nijedan teži slučaj. Imali smo jedan pozitivan slučaj na koronavirus, još dok smo bili u Medini. Međutim, te osobe su bile u izolaciji četiri dana i priključili se nama u Meki bez ikakvih problema. Izliječeni su – rekao je Hadžić.

Smatra da su hadžije izuzetno zadovoljne, jer su svi obavili sve obrede.

- Smještaj im je bio vrhunski. Mislim da po dosadašnjim izvještajima sa hadža je jasno da su sve osobe zadovoljne. Smještaj u Medini je bio jako blizu Poslanikove džamije. Hrana je bila izuzetno dobra. Dogovarali smo se sa hotelijerima da bude što bliža našoj kuhinji. Obroci su bili obilni – rekao je.

Naglasio je da je hadž protekao na način da su sve hadžije zadovoljne uslugama koje su im pružene.

- Trudili smo se da svaki hadžija bude zadovoljan te da sve ono što požele da im udovoljimo koliko je to bilo u našim mogućnostima. Obišli smo sva znamenitija mjesta. Svi su vidjeli ono što je bilo u našem programu. Vraćamo se kući zadovoljni. Poželjeli smo svi svoju rodbinu, jer se ipak odužilo. Dvadeset pet dana nije najkraći hadž u historiji, ali je prošlo – zaključio je za portal „Avaza“ Hadžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.