BH. REDITELJ

Dino Mustafić: Sa Denisom Bećirovićem u Predsjedništvu BiH, ovo može da bude stabilna i progresivna država

Međutim, ne mogu biti samo posmatrač već nastojim biti angažirani javni djelatnik, poručio je Mustafić

Dino Mustafić i Denis Bećirović. AVAZ

A. O.

18.7.2022

Bh. reditelj Dino Mustafić pružio je podršku kandidatu za Predsjedništvo BiH ujedinjene opozicije Denisu Bećiroviću.

- Nisam, već odavno, “član” nijedne stranke. Međutim, ne mogu biti samo posmatrač već nastojim biti angažirani javni djelatnik koji smatra predstojeće izbore generacijskim pitanjem: da li ćemo potomstvu pružiti perspektivu sa evropskim integracijama kao građansko društvo ili ostati u civilizacijskom glibu sa etničkim autokratama? Stoga ću dati svoj glas za Predsjedništvo BiH kandidatu ujedinjene opozicije Denisu Bećiroviću - rekao je Mustafić.


Građanska savjest

Dodao je da previše dugo traje ova društvena agonija, te da životi prođoše kroz raspamećivanje i siromašenje BiH od strane etničkih lidera i partija koji za taoce drže svoje narode u koje se kunu. 

- Zato ću s ovim na pameti i građanskoj savjesti napisati svoje veliko “za” za Denisa Bećirovića. Napominjem da bi takav izbor bio i historijska potvrda da većina građana BiH želi nesumnjivo građansku demokratiju jer bira kandidata iz građanske i multietničke partije. Njegov izbor bi također značio da napokon sjedi u Predsjedništvu BiH iz reda bošnjačkog naroda neko ko će se zalagati za visoke kriterije u poštivanju ljudskih prava i sloboda te za poštivanje međunarodnog prava i dijalog i suradnju kao glavnih instrumenata u odnosu među državama - poručio je Bećirović.


Dati šansu

- Sa njegovim izborom BiH može da bude stabilna i progresivna država, s bogatstvom etničke i kulturne raznolikosti i uspješnosti koju zaslužujemo po ljudskim i prirodnim potencijalima. Denis prepoznaje tragediju kroz koju je BiH prošla i svojim javnim angažmanom potvrđuje da činjenična istina nema alternativu ako želimo razvijati kulturu povjerenja. Mislim da je Denis Bećirović vrlo vrijedan i obrazovani mladi čovjek sa znanjem i ambicijama koji su utemeljeni u neospornoj radinosti. Siguran sam da će izabrati jedan dobar put kojim se može društveno-politička situacija radikalno promijeniti. Vjerujem da će to biti ujedinjeni politički program proevropskih i probosanskih stranaka koji su stali iza ove jedinstvene kandidature koja ujedinjuje opoziciju. Sigurno je da ovakvo političko stanje u kojemu se nalazimo jeste teško izdrživo - rekao je.

Naglasio je da sa izborom Denisa Bećirovića to će biti i generacijska šansa da se mijenja politički diskurs – jer treba dati šansu onima koji drugačije govore, koji su drugačije obrazovani i čiji odnos prema politici nije stranački uvjetovan, da ništa ne izvršavaju, već politički i etički djeluju u skladu s vlastitim znanjima i uvjerenjima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.